Een te lege agenda, wat doet dat met je?

5 tips om die leemte op te vullen

 

“Ik wou dat ik zoveel vrije tijd had als jou!”
“Jij moet spreken, je hebt het niet zo druk hé!”
“Hoe kan jij nu last hebben van vermoeidheid en/of stress?”
“Wat een zorgeloos leven heb je: geen werkdruk, geen kinderen, geen tijdsgebrek.”

Is het gras echt groener dan? - Elke Uyttenhove

Is het gras echt groener dan? – Elke Uyttenhove

 

Mensen klagen vaak over een gebrek aan vrije tijd. Er is werk, het huishouden, een gezin, randactiviteiten, sociale verplichtingen,… Nauwelijks tijd voor zichzelf, voor wat cosy time met je partner. Een druk en gehaast leventje kan nare gevolgen met zich meebrengen (vb. slaaptekort, oververmoeidheid, stress, prikkelbaarheid, te weinig contact met vrienden, depressie,…). Zo een welverdiende me-time is bij iedereen welkom. Het heeft bovendien een heleboel voordelen voor je gezondheid. Ontspannen, je batterijen opnieuw opladen, vooral doen waar je op dat moment zin in hebt. Zalig.

Maar bedenk het eens andersom: “Een te lege agenda, wat doet dat met je?”. Te veel vrije tijd komt daarom niet overeen met happy-time. Het hangt er dan natuurlijk van af wat je met die vrije tijd doet, toch? Hoe je er mee omgaat?! Maar de focus op tijd is niet gezond.

Stel je nu eens voor dat je geen werk hebt, misschien ook geen partner en weinig randactiviteiten. Goed om te verdrinken in eenzaamheid? Daarom niet altijd, maar die emotionele stabiliteit zal toch zwaar op de proef worden gesteld. Die gaat wankelen of serieus wankelen. En, eenzaamheid is een lelijk beestje en het voelt helemaal niet als me-time. Ben je dan iemand die gaat zitten kniezen? Of eerder iemand die de boel wil gaan keren? Je persoonlijkheid bepaalt in dat geval veel, dat klopt. Maar weet je welke factor je hierdoor kan sleuren? Positiviteit! Je eigen mindset, dat heb je toch nog steeds het meest onder controle? Daarom niet volledig, maar toch. Doe er alles aan om er grip op te krijgen! Alleen dan stap je in de goede richting. Geef vooral niet toe aan die negatieve gedachten. Dat is te gemakkelijk.

Wat doe je dus om die lege agenda op te vullen, om die leemte niet zo leeg te laten?

De vrije tijd optimaal, maar vooral goed benutten.
Breng jezelf naar een hoger level, leer bij, werk aan jezelf.

1. Zoek naar nieuwe uitdagingen binnen je interesseveld of verken nieuwe interesses.
Voorbeeld: volg een bijkomende opleiding, verdiep je in nieuwe materie. Ga op Spaanse les, engageer je bij de lokale theatervereniging, verdiep je in digitaalland,…
De mogelijkheden zijn eindeloos. Je leert er niet alleen nieuwe materie kennen, maar ook kom je in contact met nieuwe mensen. Je omgeven door gemotiveerde mensen werkt aanstekelijk.

2. Door het te veel aan vrije tijd dreig je vaak terecht te komen in een dagindeling waarbij routine vervliegt. Dat is gevaarlijk. Routine klinkt misschien saai, maar het klinkt negatiever dan het daadwerkelijk is. Routine geeft richting:  in je slaap- en eetgewoontes, in je huishoudelijke taken, in de zaken waartoe je verplichtingen hebt en verantwoordelijkheden draagt. Routine kan je aanbrengen door deze activiteiten in je vrije tijd in te plannen. Zet je wekker, ga op tijd slapen, eet regelmatig, las een kuisdag in,…

3. Eenzaamheid gaat vaak gepaard met veel thuis zijn. Plan afspraken buitenshuis, zo ben je verplicht om de baan op te gaan. Wil je afspreken met een vriend(in)? Goed, ga een koffie drinken in stad, inviteer ze niet bij je thuis.

4. Niets doen verandert de situatie niet in positieve zin. Hang niet de hele dag voor de televisie, ook al is dat zeer verleidelijk. Ook comfy clothing klinkt in die situatie het meest gezellig maar het zorgt er alleen maar voor dat je energiepijl daalt. Tijdig opstaan, een lekkere douche in de ochtend, een goed ontbijt zijn een goede opstart van je dag.

5. Het klinkt misschien gek voor velen, maar denk na over vrijwilligerswerk / niet betaald werk. Anderen helpen kan eenzaamheid en het gevoel van nutteloosheid verzachten. Bovendien ben je opnieuw aan het netwerken. Je weet nooit wat voor positiefs daaruit voort vloeit…

Is té veel vrije tijd echt iets om jaloers op te zijn? Denk je dat echt?

Greetz,
E.

 

 

 

Comments

  1. Pakkende blogpost. Ik plan bewust vrije tijd in. Klinkt contradictorisch. Misschien moet ik eerder schrijven dat ik tracht te vermijden dat mijn agenda volgepropt staat. En soms is er te veel tijd en ja, dan probeer ik toch wat leuks te doen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 29 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: