Wat nou met die excuses als ‘geen tijd’ en ‘geen honger’!

5 (verkeerde) redenen waarom mensen niet ontbijten.

 

“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.”
“Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar.”

Ontbijten - Elke Uyttenhove

Het zijn van die standaardzinnetjes. Iedereen kent ze, maar toch wordt het ontbijt vaak overgeslagen of verwaarloosd. Ik zie vaak wenkbrauwen fronsen wanneer ik zeg: “Sla het ontbijt alsjeblieft niet over!”. Ik kan enkele redenen bedenken waarom mensen het ontbijt niet nuttigen:

1. Geen tijd ‘hebben’.
2. Geen honger hebben.
3. De belangrijkheid van de maaltijd onderschatten.
4. Een maaltijd minder; minder grote calorieopname op een dag; sneller vermageren.
5. Geen ontbijt in huis.

Geen van deze 5 redenen zijn aanvaardbaar te noemen.
Ik geef even wat meer uitleg.

1. Het geen tijd hebben vertaal ik naar ‘je moet er tijd voor maken’. Het is natuurlijk een kwestie van prioriteiten stellen. Wat mij betreft is het ontbijt een prioriteit.

2. Redeneer niet: het geen honger hebben wil zeggen dat je lichaam geen voedingsstoffen nodig heeft. Je hongercentrum bepaalt niet de frequentie van je maaltijden per dag. Het geeft je gewoon een signaal: “Ik heb honger!” of “Ik heb geen honger!”. Negeren! Geen maaltijden overslaan; de maaltijdroutine aanhouden is het beste wat je kan doen. Ik verwijs hier even naar wat volgt in puntje 3.

3. Kennen jullie de piramide van Maslow? Deze piramide schetst een hiërarchische ordening van je behoeften als persoon. Deze volgorde ziet er als volgt uit:

Primaire behoefte: Voeding (Piramide van Maslow)

Primaire behoefte: Voeding (Piramide van Maslow)

 

De fundering van de piramide beslaat de lagere fundamentele behoefte, meer bepaald de lichamelijke behoeften. Deze fundering is tevens de basis van alles, m.a.w. de belangrijkste behoefte. Dit zijn fysiologische behoeften. Voeding is daar een voorbeeld van. Ieder levend individu heeft voeding nodig om te kunnen functioneren. Volgens Maslow zou een niet-bevrediging van deze fundamentele behoeften leiden tot een vermindering van de volle menselijkheid en tot blokkering van de menselijke mogelijkheden. Pas wanneer je aan dit niveau voldoet, ga je over naar het volgende niveau ‘veiligheid & zekerheid’. Ook hier geldt opnieuw: pas wanneer je aan dit niveau voldoet, ga je over naar het volgende niveau. Ga zo maar door. Om een lang verhaal kort te maken: voeding is nodig om te kunnen functioneren, ook dat weet iedereen. Natuurlijk heb je ‘voeding’ en ‘voeding’. We hebben het uiteraard over kwantitatieve en kwalitatieve voeding. Kwantiteit: kleine frequente maaltijden per dag. Dit houdt in: ontbijten, lunchen en dineren met daarbij de gebruikelijke 3 tussendoortjes per dag (ochtend, middag, avond). Deze regelmaat is van groot belang om de motor (= de verbranding in je lichaam) goed op gang te houden. Zonder goede motor, minder goede functionering. Begrijpen jullie wat ik bedoel? Ontbijten kan je dus vergelijken met ‘je motor op gang brengen’ om de verbranding de rest van de dag zo goed mogelijk te kunnen garanderen. Het bepaalt m.a.w. in grote mate het functioneren van je lichaam in de loop van de dag. Ontbijten is dus de boodschap!

4. Ook dit is een verkeerde redenering. De calorieopname per dag bepaalt mee het eventuele gewichtsverlies / de eventuele gewichtstoename. Het klopt inderdaad dat wanneer je gedurende een bepaalde periode meer calorieën opneemt dan dat je verbruikt, een toename van gewicht een mogelijk gevolg kan zijn of omgekeerd dat wanneer je veel minder calorieën opneemt dan het verbruik, het kan leiden tot gewichtsverlies, maar het is niet de enige bepalende factor. Een optimale verbranding is van groot belang en dan komen we opnieuw bij het bovenstaand verhaaltje: kleine frequente maaltijden per dag met een tijdsinterval van een drietal uur (tussen iedere maaltijd) is ideaal om de verbranding zo optimaal mogelijk te houden. Je hebt dit deels onder controle, maar nooit volledig. Er zijn andere factoren die ook een invloed hebben op je verbranding: leeftijd, geslacht, mate van beweging, hormonenspiegel, aanwezigheid van aandoeningen, stress,… Hou ook dat in het achterhoofd. Streef dus naar een goede maaltijdroutine en een goede voedingskwaliteit en je zit in de goede richting.

5. Dit laatste heeft gewoon met planning / organisatie te maken. Een gezonde levenswijze vergt wat tijd en inspanning. Maaltijden kunnen worden ingepland, boodschappenlijstjes worden opgemaakt. Zorg ervoor dat je altijd basisingrediënten in huis hebt. Op die manier valt er altijd wel wat uit de kast. Bijvoorbeeld: havermout in de voorraadkast is altijd een goed idee. Je kan er vele kanten mee op: havermoutpap, havermoutpannenkoeken,… Ik kom er later wel nog een keer op terug met enkele goede receptjes. Hier heb je alvast een lekker voorsmaakje: bananenpannenkoeken. En dit met heel eenvoudige ingrediënten: ei, eiwit, banaan en wat havermout. Benieuwd naar dit recept? Dit publiceer ik snel.

 

Bananenpannenkoeken - Elke Uyttenhove

Bananenpannenkoeken – Elke Uyttenhove

Dus neen! Ik aanvaard geen: “Ik ontbijt niet / nooit!”. Niet echt gezond, weet je wel! Bovendien heb je enkele uren nadien je hongersignaal, ben je misschien op de baan en ga je sneukelen! Wil je dat dan wel?

Greetz!
E.

Trackbacks

  1. […] er alleen maar voor dat je energiepijl daalt. Tijdig opstaan, een lekkere douche in de ochtend, een goed ontbijt zijn een goede opstart van je […]

    Like

  2. […] Zoals beloofd, voorzie ik jullie van het receptje van de overheerlijke bananenpannenkoeken. Ze staan hier wel vaker op het menu. […]

    Like

  3. […] Ik ontbijt wel degelijk dagelijks – omdat het zo hoort! De ene keer al wat uitgebreider dan de andere. De ene keer al wat beter ogend dan de […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 27 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: