Elementaire beleefdheid is soms ver te zoeken!

Waar ik boos van werd!

“Lieve mensen, heads up: het gaat hier over elementaire beleefdheid.”

Sollicitaties.
Ik denk dat ik wel kan stellen dat ik er heel wat ervaring mee heb, in verschillende sectoren.
En die ervaring kan twee kanten op gaan: positief of negatief.

Solliciteren - elementaire beleefdheid

Solliciteren – elementaire beleefdheid

Het al dan niet hebben van de job bepaalt daarom niet deze ervaring.
Ik heb heel wat positieve sollicitatietrajecten doorlopen, waarbij ik dan misschien wel niet altijd de eerste podiumplaats behaalde, ik op de tweede trede zegevierde, maar waar ik toch een goed gevoel aan over hield. Oké, het ondervinden van die teleurstelling omdat je er net naast greep is niet prettig, maar toch. Het hoeft daarom niet altijd ‘heerlijk’ negatief te zijn.

Heel erg belangrijk tijdens het hele sollicitatiegebeuren is elementaire beleefdheid. Een gebrek aan respect daarvoor leidt tot grote ergernis, ook bij mij. Meer nog: het leidt tot een uitermate negatieve sollicitatie-ervaring. Vaak worden jongeren met de vinger gewezen. Want, o want: “Zij kennen de regels niet”. Wel. Ik wijs met de vinger naar alle werkgevers die deze elementaire regels aan hun laars lappen en ik applaudisseer voor die werkgevers die gedreven sollicitanten met wederzijds respect behandelen.

“De elementaire beleefdheid gebiedt dat je steeds antwoordt op een sollicitatiebrief.”

Het is geen wettelijke verplichting, maar zelf ben ik ook van mening dat dit nog altijd de juiste manier is om het solliciteren ietwat aangenaam te houden. Dat sommige werkgevers deze regel verwaarlozen, dat zie je wel hier en daar. Daar kan ik enigszins nog mee leven. Maar, is het teveel gevraagd om te antwoorden? Stuur dan op zijn minst zo’n standaard, onpersoonlijk mailtje. Dit getuigt tenminste van dat wederzijds respect.

Beste

Aansluitend op jouw sollicitatie voor de functie X, spijt het ons te moeten meedelen dat jouw kandidatuur niet verder weerhouden werd.

Wij zullen jouw dossier verder opvolgen en zullen het niet nalaten je te contacteren van zodra zich een interessante opportuniteit voordoet.

Up-to-date informatie over actuele vacatures vind je steeds op onze website.

Je dankend voor de interesse, verblijven wij in afwachting.

Met vriendelijke groeten
X

Geen enkel probleem, op naar de volgende.
Maar ik beschrijf even een situatie waar ik boos van word:

1. Je schrijft een werkgever aan.
2. Deze nodigt je telefonisch uit voor een kennismakingsgesprek en bijkomende testen.
3. Je zet je beste beentje voor, je bent voorbereid op alles.
4. De afnemer van het gesprek – tevens de zaakvoerster van het bedrijf in kwestie – kan het al niet opbrengen je te verwelkomen, te glimlachen en gedraagt zich hautain.
5. Graden onder nul. Om schrik van te krijgen. Maar, toch blijf je vriendelijk, ben je vlot en doe je gewoon heel hard je best.
6. De testen worden kil afgenomen op een manier van ‘Trek u plan en zet er vaart achter’.
7. Na enkele uren rond je alles af en kan ze het opnieuw niet opbrengen een handdruk te geven, te glimlachen, afscheid te nemen. Het enige wat ze zei: “We contacteren je volgende week”.
8. Een week later ontvang je een email: “Je bent niet weerhouden, we zullen hier verder niet over communiceren”.

Wat vinden jullie daar van?! Ik heb het wel gehad met zulke werkgevers die het gevoel uitstralen alle macht in handen te hebben, neerkijken op de zoveelste sollicitant en niet eens de tijd nemen om je een kans te geven. En dat ‘niet communiceren’, dat slaat al helemaal nergens op.

Dan concludeer ik hieruit het volgende:
Ik zou niet eens willen werken voor iemand die weigert feedback te geven na het afleggen van een resem tests, die weigert het personeel te leren kennen. Ik heb het naast me neergelegd, maar ik vraag me af of er mensen zijn die dit soort sfeertje goedkeuren? Maar, dan denk ik bij mezelf:

“Waar halen ze die boersheid vandaan?”
“Of ben ik nou net diegene die teveel verwacht?”

Greetz,
E.

 

Comments

 1. Van zo’n reactie zou ik ook ontzettend boos worden. En bizar genoeg worden veel sollicitanten op die manier behandeld. Ik ben zelf meer van het principe: Als je vriendelijk bent, kom je verder. Een positive ingesteldheid… die is soms ver te zoeken, en dat is echt spijtig.

  Liked by 1 persoon

 2. Dat is echt ongelofelijk degoutant zeg. Ik zou er ook nooit willen werken. Wat een arrogantie!!!

  Liked by 1 persoon

 3. Verschrikkelijk zulke acties, ik snap het ook niet, echt. Ik zit zelf nu ook in en uit sollicitatie rondes. En 9 van de 10 keer hoor je dus inderdaad gewoon niks noppes nada, of je krijgt een heel lullig mailtje terug. Soms wil ik gewoon de duidelijke echte reden weten. Maar daar praten ze dan overheen. Vaak te oud, lullig om te horen. Maar wil je nu als werknemer, iemand met ervaring of nog nat achter de oren? Het leed dat solliciteren heet.

  Like

  • Wel, dat geen feedback geven vind ik ook niet correct. Terwijl feedback nodig is om vooruit te gaan. Veel succes in jouw zoektocht. Ik stuur je wat telepathisch geluk toe, want blijkbaar is ‘geluk hebben’ tegenwoordig ook belangrijk om een job te vinden. In welke sector zoek je werk? Bedankt voor je respons!

   Like

 4. Helemaal mee eens!
  Soms krijg je niet eens meer antwoordt… niet eens een voorgeprogrammeerde afwijzing.
  Ik denk dat het komt door de economie waarin we verkeren vraag en aanbod qua werk liggen niet gunstig. Een tekort aan banen en een overschot aan werkzoekende arbeiders. Maakt dat ze, denk ik, het idee van “macht” hebben.

  Like

  • Een voorgeprogrammeerde afwijzing, daar kan ik enigszins nog mee leven. Maar, dat toonbaar machtsgevoel: degoutant. Liever elementair beleefd en werkzoekend, dan een persoon die neerbuigend doet tegenover iedereen die moet / wil leren. Ik ben blij dat ik niet alleen sta met deze mening. Bedankt voor je respons!

   Like

 5. Jeetjes, fijn is inderdaad héél anders.
  Meestal heb ik bij een vacature al meteen zo’n gevoel van dat zal goed gaan, natuurlijk in levende lijve moet je het nog steeds met mensen doen… Erg vervelend zo’n mentaliteit en dan gewoon de mail met verstand op nul, verticaal klasseren…

  Op naar de volgende.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 27 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: