#20 – Zoete Zwartkijker

Bacchus Sjmacchus

Ik fronste inderdaad mijn wenkbrauwen.
Ik vertrouwde de onzinnige nuancering van TL niet.
Waarom niet? Omdat ik het intussen wel gehad heb met dronken kliekjes.

Ieder keer opnieuw datzelfde liedje. Aan het begin van de avond geen enkel probleem.
Gezellige mensen, doorgaans gezellige gesprekken op gezellige plaatsen.
Tot…. de drank beslaat de ‘man’. Daar gaat de gezelligheid.

Ik heb geen probleem met mensen die occasioneel beschonken zijn, maar wel met mensen die week na week onzin uitkramen door intoxicatie. Die onzin kan je 1, 2, 3, …. X keer verdragen, maar dit blijft niet duren, toch? Lekker meedoen? Ik dacht het niet.

Dan ben ik maar diegene met het watertje of de Cola Zero van optie 2 of 3.
Of nee, beter nog: ik ‘verlaat’ de compagnie.

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

20 – Bacchus Sjmacchus

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

Wie heeft het nog niet meegemaakt: een leuke zomeravond, warm terrasje met een verfrissend briesje, een lekker biertje op tafel, knabbeltje erbij… en vooral: een leuk en zielsverwant gezelschap! Gezelligheid aan een gezapig tempo, ideaal om te bekomen van een zware werkweek. Bij het opkramen van de terrasjes nog niet uitgepraat, dus even verleggen naar een caféetje. En dan enkele luidruchtige, beschonken vrienden tegen het lijf lopen. Weg sfeer…

Van ver zie je ze al staan / zitten / hangen. De ene nog “normaler” dan de andere, maar allemaal met een stuk in hun kraag. Het terrasgezelschap fronst al snel de wenkbrauwen… en ik frons mee. Weeral prijs! Op zich allemaal leuke mensen, aangenaam in de omgang. Maar je kent volgende nuance zeker wel: “Ze vallen mee, maar niet in groep, en zonder alcohol”. Een zinnig gesprek over de iets diepere dingen zit er nu niet meer in, en om wat gefundeerde raad aangaande levensbeschouwelijke dingen moet al helemaal niet gevraagd worden. Jammer!

Telkenmale spot je ook een van hen met een watertje of een niet nader gespecifieerde frisdrank.
Optie 1: hij heeft “een dipje”, “kan niet meer mee”, wordt beschimpt vanwege zijn beperkte, mannelijk drinkende capaciteiten. “Aj, zit ge weeral aan uwe limiet; beetje rap he!”, klinkt het macho uit de mond van één van de karakterdrinkers.
Optie 2: hij heeft een zware dag achter de rug, oververmoeid maar wil zich toch nog even ontspannen met de vrienden. Even wat minder drinken, want anders morgen geen mens? Te respecteren, right? Wrong! Althans volgens de drinkebroers, want dan kon hij maar beter wegblijven. Van je vrienden moet je het hebben…
Optie 3: hij is de verantwoordelijke, de BOB, de taxichauffeur van de groep. Bewonderenswaardige opoffering van deze man, zou u zeggen. Kortzichtigheid is in de beschonken man, want verder dan enkele verwensingen jegens hem komt het vaak niet. Tot het uur van naar huis trekken aangebroken is, want dan is hij ieders beste vriend…

Sporadisch is er een vrouw te bemerken in zulk gezelschap. One of the guys, moet zeker kunnen! Maar als er nu iets is waarvoor ik de stempel “MARGINAAL” bovenhaal, dan is het wel een bazelende, stomdronken mokkel in mannengezelschap. De ene vunzigheid na de andere, stamelend bierstinkende dwaasheden voortbrengend. Die vrouwelijke gratie die eigen is aan hun geslacht, die zijdezachtheid van een vrouwelijk persoontje, dat verleidelijke kantje van elke dame; het vervaagt allemaal, en in razend snel tempo! I’m a lady! Ik dacht het niet…

Er is ook steeds een “niet-beseffende drinker” aanwezig; dronken maar het zelf nog niet weten. Deelt uiteraard steeds z’n meningen over de anderen in de groep, “die in tegenstelling tot hemzelf”, teveel gedronken hebben. Kritiek spuiend (soms zelfs haast letterlijk) over die ene met het watertje, of schande sprekend over de stomdronken compagnie; duidelijk geen bondgenoot in zo’n gezelschap!

Mijn studententijd ligt achter mij, die dronken avondjes heb ik gehad. Was een leuke tijd, maar de vrees voor een verloren, pijnlijke dag nadien zit er teveel in. Als je jong bent trek je je dat niet zo zeer aan, maar eens student-af wil je je dagen wat efficiënter gebruiken…No hang-over please! Bovendien ben ik een goede, genietende nachtelijke chauffeur. Dus perfect BOB-materiaal!

Nog een Cola Light graag, zonder rietje als het even kan…

TL

Dit is artikel #20 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: