Felix & Sam

#3 – Storm Publishers

Zondagavond.

Tijd voor een kleine update over de YA- en NA- schrijfwedstrijd van Storm Publishers. De teller bij mijn New Adult – Urban Fantasy verhaal stijgt. En de titel van dit artikel lijkt misschien nietszeggend, maar dat is het niet. Hoofdstuk 1. Dat is wat de titel vertelt.

Mijn verhaal is in grote lijnen uitgezet, al ben ik me er van bewust dat het nog alle kanten op kan. Dat wil ik ook. De structuur is er, maar alle mogelijke verwikkelingen of elk causaal verband ligt niet noodzakelijk vast. Ik wil me er niet volledig op vastpinnen. Neen. Ik merkte al gauw dat mijn verhaal al vanaf paragraaf 1 groeide. Ik moet het laten groeien, niet blokkeren.

Het urban idee is er, het fantasy-element zit in mijn hoofd. Maar, hoe brei ik in godsnaam alles aan elkaar? Meer nog, hoe zet ik alles op papier? En dat op papier zetten, dat gaat nog. Het moet ook nog eens componenten bevatten als: mysterieus, inspirerend, herkenbaar, spannend misschien? De manier waarop het aangebracht wordt, is dus heel erg belangrijk. Schrijven en herschrijven. Verbeteren en groeien.

Wat ik er vooral moeilijk aan vind? Helemaal vernieuwend uit de hoek komen. Er bestaan zoveel boeken, verhalen en elk mogelijk cliché is wellicht al een keertje neergeschreven. Bij elk idee dat in me opkomt stel ik me automatisch de volgende vraag: “Heb ik wat vernieuwend of heb ik me té veel laten inspireren op?”. Maar goed, zo blijf je scherp.

Ik ervaar ook dat je als schrijver het verhaal helemaal anders beleeft. Ik heb een idee in mijn hoofd: het ziet er zo, zo en zo uit. Een lezer kan het immers op een volledig andere manier interpreteren. Hij ziet het zo, zo en zo, maar anders. En, dat is nu net dé uitdaging. Het verhaal schrijven op een manier dat je net genoeg vertelt om duidelijk te maken waarover je het hebt, maar misschien net dat tikkeltje te weinig om de fantasie van de lezer de vrije loop te laten. Soms moet ik me inhouden niet té veel te willen vertellen.

Na het uitschrijven van de verhaallijn, maakte ik enkele profielen op van de personages in het verhaal. Zo koos ik bijvoorbeeld voor Felix als één van de personages. Ik kan hem tot op het fijnste haarpuntje beschrijven. Het beeld staat als het ware op mijn netvlies gebrand. Vanaf dat moment kan ik me er ook geen ander beeld meer bij vormen. Ik kan niet uitleggen waar ik de inspiratie vandaan haalde. Misschien van mensen in mijn omgeving, misschien volledige fantasie. Het kwam allemaal gewoon zo spontaan in me op. Ik begon te schrijven en te beschrijven. Het personage groeide met de pen mee. En plots kreeg Felix zodanig vorm dat hij bijna echt werd. Op dat moment werd het ook steeds gemakkelijker gedragingen aan zijn persoon te koppelen. De interacties met andere profielen volgden. En dan, dan krijg je gesprekken en loop je van de ene interactie in de andere. Gevolg: hoofdstuk 1 stond er plots. Felix & Sam.

Volop bezig dus. En weet je wat? Ik vind het zo leuk. Ik ga er helemaal in op. Op dit moment ben ik vooral aan het experimenteren. Hé, het is dan ook de eerste keer dat ik de uitdaging aanga een boek te schrijven. Ik weet helemaal niet waar dit alles me zal brengen. Ik weet één ding wel zeker: ik doe ervaring op en leer botsen en oplossen. Ik vind het vooral genieten. Enkele dagen geleden schreef ik nog uren door in de tuin, met een goed glaasje wijn en wat vers fruit. Het is een manier om te ontspannen.

Er zijn mensen die me vragen: “Wat bereik je daar nu mee? Waarom verspil je daar energie aan?”. Ik heb daar maar één antwoord op: “Je begrijpt het helemaal niet en dat is oké!”. Ik hoef niet als winnaar uit de bus te komen – al zou dit fantastisch zijn!!! -, maar het schrijven van een boek is een overwinning op zich. En voor diegenen die het zien als ‘waste of time’, jullie zijn vrij om dat te vinden. Ik ben vrij om er anders over te denken.

Zondagavond, een goede avond!

Greetz,
E.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: