#18 – Zoete Zwartkijker

Fopkaarsen

TL – onze gastblogger – heeft opnieuw goed gespuid. Deze zwarte gal is voor mij zwarter dan zwart. Voor mij, en ik ben ervan overtuigd voor velen, moeilijk te vatten.

Ik kijk er inderdaad steeds naar uit, ik plan vooruit en de samentroeping is een must om van deze dag een leuke dag te maken. Misschien is het omdat ik nog een mid-twintiger ben?
Ik verklap hier even dat ik de nacht voordien nooit kan slapen. Steeds zenuwachtig! Niet dat het iets is om me als een duracellkonijn te gedragen, maar toch kan ik niet actiever zijn.  En ja! Ik sta er op dat ik om 00:00 nog wakker ben en dat mijn lief mij een “Gelukkige verjaardag!” wenst. Het kind in mij komt steeds naar boven.

Verandert dat gevoel dan? Dat wil ik helemaal niet.

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

18 – Fopkaarsen

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

Nog enkele dagen aftellen en het is weer van dat.
Voor sommigen een zaligheid, vol genot en feestgedruis. Velen kijken er een tijdje naar uit, tekenen er plannen voor uit en zorgen voor samentroeping van vrienden en familie.
Voor mij een jaarlijks wederkerende ergernis: verjaren.

Om toch even te onderstrepen: ik ben nog niet op de leeftijd dat ik een senior kan genoemd worden. Want dan valt mijn stelling nog enigszins te vatten. Mijn grootmoeder – mijn kranige, zalig rimpelende mini-mama – herhaalt het elk jaar weer: “Ik verjaar niet graag meer. Allé, op mijn leeftijd!”. Zalige jongedame! Ik noem het voor haar een jaarlijkse overwinning op de dood, zij ziet het meer als weer een stap dichter bij het noodzakelijke, allerlaatste kwaad.
’t Is maar hoe je het bekijkt, zeker?

Waarom dan het gebrek aan enthousiasme, hoor ik jullie denken.
Wel, heel eerlijk: het zegt me gewoon niets. Gewoon, normaal zoals elke dag. Op hetzelfde uur opstaan, dezelfde lelijke mensen op de wereld en de dagelijkse behoefte op hetzelfde meubel in hetzelfde kleinste kamertje. Nothing special about it…

Het verplichte familiebezoek, tegen wil en dank. Met heuse tegenzin op bezoek bij mensen die op die momenten ook liever alleen waren geweest. Een stuk droge taart. Kriekentaart meestal… van de verkeerde bakker, zo gaat dat. En het kan nooit smaken, want storend maagzuur van de bubbels vooraf nemen elk genot weg. Maar het kan niet anders; verjaardagen viert men met champagne. “Geef mij maar een watertje” of “Heb je geen fruitsap?” worden weggewuifd door een glas van het sprankelende goud in mijn pollen te duwen. Bagger met lucht, noem ik het…

De cadeautjes zijn ook zelden naar behoren. “Ge hebt eigenlijk alles al he”, hoor ik dan veel. Geef mij dan gewoon geld he, man; makkelijk voor iedereen en voor elkeen geschikt. Maar confronterend, want dan pas zie je “hoeveel je waard bent” voor die persoon. Een cadeau is net iets anders. Of je moet de waarde van je geschenken al gaan opzoeken. Maar wie doet dat nu? Daar moet je al een zwartgallige, ziekelijke zwartkijker voor zijn, toch? Ach…

Het zal wel altijd een noodzakelijk kwaad blijven, een jaarlijks fenomeen dat doorsparteld dient te worden. Waar ik de omgeving rondom mij in zijn enthousiaste waan moet laten, en ze moet laten vieren en zich uitleven. Voor mijn persoontje? Dat weze dan maar zo.
Zelfverheerlijking ligt niet in m’n aard, groepsfeesten al evenmin; anonimiteit is een gave, een state of mind… Ook op je verjaardag.Tenzij er fopkaarsen op de taart staan. Fopkaarsen, dan kan het allemaal weer wel…
Lang leve fopkaarsen!

TL

 

Dit is artikel #18 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

  1. Tja.. Da’s zwart. Ik hou wel van mijn verjaardagen, maar niet van het cijfer dat er nu staat. Ik blijf gewoon 30 in mijn hoofd.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: