#17 – Zoete Zwartkijker

Voorrang van links

Ja! Ik ben ongeduldig in het verkeer.
Het vervelend met de vingers tikken tegen het stuur en dashboard, het onverdraagzaam filerijden ondergaan en voortdurend de minuten aftellen tot aankomst. “Are we there yet?”.
Ik rijd niet graag op plaatsen waar ik nog niet eerder kwam en het verkeer in drukke steden zoals Antwerpen en Brussel vermijd ik sowieso. Om zot van te worden! Dat gedoe over snelwegen kennen jullie inmiddels wel. Te drukke passagiers op de achterbank komen mijn auto niet in, elke zaag wordt onmiddellijk verbannen. EN! Ik haat snelheidsduivels.
Mijn auto, mijn regels en geen gemaar.

Dat is de chauffeur in mij! Maar, dat wil daarom niet zeggen dat ik een slechte chauffeur ben. Daar heeft het niets mee te maken. Ik vraag me nu wel af of TL – onze gastblogger – me zou onderbrengen in één van de stereotype wanbestuurders in zijn hoofd?!

Voor zover ik weet ben ik geen leerling meer, heb ik nog niet de leeftijd van 80 bereikt, heb ik nog geen kind ter wereld gebracht en fungeer ik niet als koerier / leverancier of whatever.

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

17 – Voorrang van links

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

Voor diegenen die de laatste 10 jaar hun rijbewijs hebben behaald, zullen deze woorden bekend in de oren klinken: “Als ik rechts of links zeg, draai je af bij de volgende kruising. Als ik niets zeg, volg je de normale gang van het verkeer. En we zorgen voor vlot verkeer op de baan.”
Dat laatste zinnetje: gevleugelde woorden van de examinator. Vaak vergeten, eens het rijbewijs behaald is. Frustraties voor de vlotte chauffeur, frustraties en hoofdgeschud…

Tijd om enkele stereotype wanbestuurders nader te belichten:

De leerling: “Aj nee, een L voor mij!”. Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet de kans krijgen om het te leren. Dat ze iets trager rijden en wat meer twijfel in hun gedrag hebben, I’m fine with it! Maar de 2e of 3e rijles met vader of moeder tijdens spitsuren leggen, lijkt meer op ouderlijke onkunde dan iets anders. Parallel parkeren aanleren is belangrijk, aan te moedigen! Maar doe het de eerste keren in een wat meer afgelegen gebied op een rustige zondagavond, in plaats van vrijdagnamiddag om 17u. Want dan valt de sympathie voor zo’n leerling weg. Weg met de L!

De 80-jarige: “Miljaarde, een 5-letterplak!”. De nummerplaat is het ultieme kenmerk van deze dinosaurussen op wielen, waardoor ze wel makkelijk te spotten zijn. Jammer genoeg is het al te laat als je ze spot. Haast onmogelijk voorbij te steken (vanwege de voor hen logische, zigzaggende rijstijl), bijzonder traag en zelden vastberaden. De ouderen van deze wereld mogen zeker en vast mobiel zijn; ik breek een lans voor zij die niet doelloos voor de tv zitten te wachten op de dood. Maar neem de bus of kruip samen met dat mokkel van jou op de rustieke tandem. En als dan toch de auto ingekropen wordt… richtingaanwijzers moeten niet meer 500 meter voor de afslag aangezet worden, noch hoeft van dat punt zwaar afgeremd of uitgebold worden. There are limits, my good old friends.

De moeder: angstig en onzeker. Moeilijk te herkennen bovendien! Wat hun soort hoogst ergerlijk maakt. Kinderen op de achterbank, ik kan begrijpen dat het een zekere voorzichtigheid in een moeder aanboort. Doch zal dat wandelend kindje op de stoep heus geen zijwaartse sprong van 6 meter kunnen uitvoeren, dus vertragen is in se geen noodzaak. Het licht hellend verkeersplateau zal de onderkant van uw SUV geenszins aan diggelen slaan en zal er ook niet voor zorgen dat het hoofdje van zoon- of dochterlief in botsing komt met het dak van de wagen (met bloedig opengekliefde kinderkopjes tot gevolg), waardoor de vertraging tot 10 km/u (en ik ben optimistisch en naar boven afrondend wat deze cijfers betreft) eerder storend dan functioneel wordt. Weze beter een moeder met een amusante bakfiets, beste dames.

De leverancier: “’t Is niet waar he, hij zet zijn pinkers op!”. Dat een leverancier of koerier zijn werk moet doen, wil ik gerust toegeven en valt aan te moedigen. Hele dagen in die net te hoge camionette rondrijden om pakjes aan reikhalzend wachtende bestemmelingen te brengen, het is een stiel apart. Moeilijk te manoeuvreren tuig ook, zo’n minibusje. Wederom een groep dat, bij normaal aanvaardbare werking, sympathie en medeleven kan opwekken. In een smalle straat tergend traag rijden (zoekend naar het huisnummer), vervolgens de vier richtingaanwijzers opzetten, een kort handgebaartje maken om te duiden op “och, duurt maar 15 seconden”: not done! Parkeerplaats zoeken zeg ik u! Of heeft meneer een stappenteller met een dagelijkse limiet? Die 15 seconden zijn dan ook meestal van een soort die ik niet ken… of mijn uurwerk loopt veel te snel. Want 15 seconden wordt al snel 4-5 minuten. Waarna wordt doorgereden en weer gestopt… in dezelfde straat! DONE!

Het lijstje is verre van eindig en zal dat ook nooit zijn. De overijverige verkoper die duchtig mails verstuurt achter het stuur, de bende sms’ende, overjarige bakvissen in de auto van de papa, de niet-erkende Formule 1-piloot en ga zo maar door.

Mensen moeten niet feilloos het verkeersboekje in praktijk kunnen uitvoeren, want dat houdt ook maar weinig steek. Maar ervoor zorgen dat we allemaal rustig en zonder ergernissen op onze bestemmingen kunnen aankomen, dàt moet toch mogelijk zijn. Of droom ik?
Vlot verkeer? Give me a break…

TL

 

Dit is artikel #17 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

  1. Hahahahaha, ik lig plat. Herkenbaar hoor.

    Liked by 1 persoon

Trackbacks

  1. […] toch buiten geraakt, en vlotjes van de parking kunnen rijden. Nog 2 km van huis. Voor mij… een 5-letterplak. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: