#15 – Zoete Zwartkijker

Money makes the ball go round

Je leest de bedragen wel eens in de krant. Bedragen waarbij je even je bril – ook al draag je er geen – opzet om te zien of je het wel juist gelezen hebt, je de krant even dichterbij de neus brengt zodat je kan dubbelchecken, je de wenkbrauwen fronst en je je bijna verslikt in je koffie. Moeder die vraagt: “Wat scheelt er met jou” en jij die antwoordt: “Was ik maar profvoetballer!”. En dan opnieuw moeder: “Geld maakt niet gelukkig!”. Cliché, cliché, cliché.

Oh! Het gaat hem hier niet over de vraag: ‘Wil ik zo rijk zijn of niet?’, neen. Eerder over de duizelingwekkende bedragen die over dat plein hollen. Trek eens een sprintje van aan de middenlijn tot het doel en kijk even hoeveel geld die jongen sch***.

Je staat er niet altijd bij stil als je – zoals ik vorige week vrijdag – zat te vloeken omdat het traag en dood spel was. Al moet ik nu plots lachen omdat Tom Gareth Bale vergeleek met Caezar van Planet of the Apes. Aap of geen aap, die mannen verdienen geld. Veel geld.

TL – onze gastblogger smijt even zijn frustraties op tafel.

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

15 – Money makes the ball go round

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

Een rustige vrijdagavond in de late lente. Warm weertje, ideaal om een avondloopje, gevolgd door een deugddoend terrasje te plannen. Je kent het wel: oude, grappige koeien uit de sloot halen met oud-studiegenoten, of een relaxte avond vol uitgebreide barbecue. Maar neen hoor, niets van dit alles. Want dan, uit het niets, is ie daar. Die akelige vraag. “Vanavond ook voetbal kijken?”. Zucht…

Eerst even duidelijk maken: ik heb niets tegen het spelletje op zich. Ben er wel nooit goed in geweest. Binnenkant voet, buitenkant wreef, buitenspel, steekballetjes… het zegt me niet al te veel. Het zou de meest beoefende sport zijn op onze planeet, voor jong en oud, van Rusland tot Zuid-Afrika, van Chili tot Japan. Maar niets voor mij. Don’t really like it.

Daar komt nog eens het verplichte groepsgevoel bij. De Rode Duivels spelen en de natie verenigt zich als één groot blok achter “onze jongens”. Iedereen voelt zich plots Belg. Net als alle Vlamingen zich Belg voelen tijdens verkiezingstijd, zeker?
Mmh… De schminkstick (jawel hoor, het hoort erbij) in de hand, trekken volgegoten randdebielen van kroeg naar kroeg om verder “in te pilsen”. Spontaan de wedstrijd kunnen beleven, heet dat dan.

Maar deze zaken zou ik nog kunnen verdragen, ware het niet dat we naar een scherm of een speelveld aan het kijken zijn, waar miljoenen euro’s op ronddartelen. Say whaaaat?
Inderdaad, die spelers zijn – bovenop hun salaris uiteraard – miljoenen waard. Personen… die hard geld waard zijn… ruikt naar mensenhandel.
Een keeper met een prijskaartje van 100 miljoen euro. 4 miljard oude, Belgische franken. Voor een voetballer van 23 jaar. Maar hela, ne goeien hoor! Het feit dat deze flinke sporter zelf nog zo’n slordige 110.000 euro per week verdient (jaja… PER WEEK) mag ook wel eens vermeld worden.

Blijkbaar zijn de belangen in onze maatschappij wat aan het verschuiven. Blijkbaar zijn de meest briljante economen, artsen en andere wetenschappers minder gerespecteerd dan ballenschoppende lieden. Totale prijzenpot van de Nobelprijzen: iets minder dan 900.000 euro. Anderhalve maand loon voor een talentvolle keeper. Laat ons maar genieten van het rollen van een bal op een grasveld, terwijl anderen de wereld effectief trachten te verbeteren. Papers schrijven, onderzoeken uitstippelen, verifiëren, weerleggen en opnieuw proberen. Vechten om subsidies en steun, om respect en publicaties. Niet wekelijks kruiwagens bankbiljetten ophalen omdat je extreem goed bent geworden in je hobby. Pink Floyd verwoordde het mooi in “Money”: “Grab that cash with both hands and make a stash.”.

Even valt mijn oog op het scherm in de woonkamer, waar mijn vader naar een wedstrijd zit te kijken. Groot is mijn verbazing als ik de Rode Duivels zie spelen… in zwarte outfit. Nog groter wordt die verbazing als ik een gedrocht van een hanenkam bij een van de spelers zie. Kapperskosten, het kan een heuse brok uit een weeksalaris schelen. Evenals baardtrimming en shoppen voor de meest extravagante tatoeage. En die grote koptelefoons. Obviously…

Kort door de bocht? Misschien wel.
Achja, als we onze driekleurige kegelhoed maar kunnen opzetten.

TL

 

Dit is artikel #15 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

  1. Inpilsen, wat een ontzettend leuk werkwoord. Het is een ware schande dat die mannen zo veel geld verdienen door achter een bal aan te hollen….

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: