Ontwijken of adem inhouden?

Ruik jij dat ook?

Ontwijken of adem inhouden (Illustratie - Elke Uyttenhove)

Ontwijken of adem inhouden (Illustratie – Elke Uyttenhove)

In de supermarkt. Het ruikt er steeds vrij neutraal, althans op een niet bijzondere dag. Neutraal is vrij oké, denk ik,.. toch voor in de supermarkt. Eigenlijk sta ik er meestal niet bij stil. Ik stoor ik me niet aan de geuren die daar ronddwalen. De ene geur bereikt me al wat meer dan de andere, sommige domineren, andere verdwijnen.

Maar! Gisteren rook ik niet de bekende neutraliteit. Neen! Een doordringende zeer rotte geur drong mijn neusgaten binnen en ik kon de walging en het kokhalzen niet tegenhouden. ‘Ruik jij dat ook?’, vroeg ik aan Tom. Het was me snel duidelijk van waar de geur kwam.

Een onverzorgde (mag ik dat zeggen?) vrouw wandelde met haar winkelkarretje voor ons. Ik probeer even het ‘onverzorgd zijn’ te beschrijven. Ze had zeer ‘glanzend’ haar, niet door een shining wasbeurt diezelfde dag, maar door de vettige lange lokken langs haar nek. Haar okselharen kwamen serieus piepen en de haren op haar benen waren talrijk aanwezig. Vlekken – koffie of iets dergelijk – op haar kleren, waarschijnlijk ter versiering van die grauwgrijze top. Ze had slippers aan met ontblote tenen en haar voeten waren bezet met heel wat bultjes. Geen idee wat dat was. Nog even vergeten zeggen dat het leek alsof ze net uit een kolenemmer was gestapt. Zo zwart zagen de voeten er uit. Vanwaar die rotte geur kwam? Ik weet het niet. Een combinatie van een zeer zware alcohol- en sigarettenadem met een behoorlijk hevige zweetgeur. De sigarettengeur zat bovendien volledig in de kleren en het haar. Ik denk dat het dat zo’n beetje was. Heb je een beeld voor ogen?

Ik dacht eerst nog een tekening te maken om de beschrijving te visualiseren, maar verontschuldig me dat ik dat niet deed. Ik koos voor flesjes parfum. Snap je waarom?

Ontwijken of adem inhouden (Illustratie - Elke Uyttenhove)

Ontwijken of adem inhouden (Illustratie – Elke Uyttenhove)

We passeerden elkaar voortdurend. Ik had suiker nodig, zij peperkoek. Ik wilde tv-worstjes , zij greep naar hotdogs. En dan nog de toiletdoekjes,… oh ze gebruikt ze gelukkig ook. Ik weet dat het niet mooi is te oordelen op basis van uiterlijke kenmerken en/of het voorkomen. Ik probeer dat echt niet te doen. Maar, ze maakte het me heel erg moeilijk.

Opvallend was dat ik steeds uitweek wanneer ik nog maar in een straal van 2 meter dreigde te komen. En ik niet alleen. Zo bleek! Ik was niet de enige met een zuur gezicht. Dat wil toch wat zeggen? Vooral dat ik geen supersensitief reukorgaan heb, maar gewoon niet kan tegen die onmenselijke, stinkende geur.

Ik vraag me dan af of zulke mensen ook zo bedwelmd worden door hun eigen lijfgeur? Ruiken ze het dan zelf niet? Het is natuurlijk delicaat om tegen iemand te zeggen: ‘Ge stinkt!’. Dat zeg je nu eenmaal niet. Je kan het beleefder aan boord proberen leggen zoals ‘Je ruikt een beetje.’. Of, je kan een deodorant cadeau doen? Alhoewel een vreemde raar zou opkijken als je een cadeautje geeft?!

Het enige wat ik kon doen was haar ontwijken. Ik maakte er een spelletje van, want die geur was zo verschrikkelijk dat ik mijn adem minutenlang zou inhouden. Ontwijken of adem inhouden. Even kwam ik langs de luchtverfrissers en kwam het in me op om… Ik vul dit niet aan. Wat een gedoe.

De supermarkt was die dag een onaangename plaats om te vertoeven, door die te sterke geur.
Neutraliteit alsjeblieft.

Greetz,
E.

 

Comments

  1. Heftig.. Neen, ik denk niet als je er zelf in leeft dat je dat dan ook nog ruikt. Erg hé, dat sommige mensen zichzelf zo verwaarlozen?

    Liked by 1 persoon

  2. Niet fijn natuurlijk.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: