#12 – Zoete Zwartkijker

Op de tast

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

Oppervlakkigheid.
Het is én blijft een vies beestje.

Wat aan de boven- of buitenkant blijft, dat telt. Verder diepgaand onderzoek is niet nodig! Je beperkte waarneming vertelt je wel hoe je moet denken. Het zal wel kloppen hoor! Deze manier van denken is best oké.
NOT!

Oppervlakkigheid is het denken op basis van vooroordelen en/of stereotypen.
> Die man is dik – oh excuseer ‘corpulent’ – en bijgevolg dus ook lui en een veelvraat.
> Die vrouw is blond en mooi, maar een leeghoofd. Shit for brains.
> Hij drinkt bier en is dus alleen geïnteresseerd in voetbal en seks.
> Zij is een carrièrevrouw en kan absoluut geen goede moeder zijn.
Deze voorbeelden zijn feiten.
NOT!

Een beperkte waarneming, bijgevolg een beperkte beoordeling!

Kom zeg! Zijn we allemaal zo lui geworden? Wat kost het nu om even wat te investeren in onderzoek? Tijd. We hebben toch genoeg tijd! Alsjeblieft.

TL – onze gastblogger – brengt vandaag een mooi voorbeeld aan. Een televisieprogramma dat claimt uiterlijke schoonheden voorbij te gaan. Ben je daar wel zeker van, meneer of mevrouw de televisiemaker?! Lees even mee!

12 – Op de tast

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

Vorige week ging het hier over enkele schitterende tv-programma’s. Schitterend in hun platvloersheid. Zalige platvloersheid wel, want het is en blijft “can’t miss television”!
Om het rijtje dan maar meteen compleet te maken, gooi ik er nog eentje bij: Dating in the dark. Heaven!

Het Amerikaans, Brits en Australisch programma (jawel hoor, meerdere versies: jackpot!) begint edelmoedig, net als al zijn collega’s in het genre trouwens. Vrijgezelle mannen en vrijgezelle vrouwen zijn op zoek. Op zoek naar de ware liefde, want die blijkt hen toch wel telkenmale te ontsnappen. I wonder why? Door elkaar in verschillende stadia van het programma enkel te ontmoeten in een donkere kamer, wordt de uiterlijke factor geëlimineerd, en moet als dusdanig tot een meer betekenisvolle klik gekomen worden. Eerder mooie gedachte, toch?
Zo puur, zo diepzinnig!

De eerste ontmoeting is zittend aan een tafel, 3 of 4 mannen aan de ene kant, 3 of 4 vrouwen aan de andere. En dan een verkennend praatje slaan zeker? Tuurlijk, maar echt hoogstaande gesprekken worden zelden gevoerd. De meid die “geniet van het leven, en diegenen die zich daaraan storen kunnen naar de maan” verkondigt, blijkt interesse te trekken van 2 manspersonen. Vanwege haar vrijgevochten attitude. Het feit dat ze ook liet vallen model te zijn als bijverdienste, zal hier uiteraard niets mee te maken hebben. Wenkbrauwen gefronst, eerste barst in het “neen, we gaan niet uit van het uiterlijk”-pantser wordt zichtbaar.

Een volgende date is dan weer in een meer gemeubelde kamer, even donker als de vorige, maar enkel met z’n tweetjes. Iedere persoon is uiteraard anders, en de ene dame is al wat “lichamelijker” dan de andere. Ik wist trouwens niet dat het een bijvoeglijk naamwoord was. Achja… De zelfverklaarde rugbyspeler wordt al snel onderworpen aan een lichamelijke, zij het wel vrij oppervlakkige, inspectie. Tja, dan mag de rugbyspeler niet achterblijven. En zo gaan de handjes tijdens een eerste date toch al ferm all over the place. Voor de liefde, puur en onbezoedeld. Toch? Dat de helft van de koppels deze date al eens durft af te sluiten met een wild kussende eindnoot, laat nog veel minder van het algehele concept over.

De klik kan al eens versterkt worden van al dat pure gedrag. Dus dan volgt nog een date, weer in volledige duisternis. Maar de programmamakers zijn sloebers. Et voilà, daar staat een badkuip. Geen bedenkingen, geen vragen hieromtrent: onze oervrijgezellen duiken er met plezier in. En daar gaan die handen weer, en de lippen, en al wat daar tussenzit. Uiterlijke factor uitgesloten? My ass…

Het programma eindigt met een ietwat vreemde setting op een balkon of een “schuifraamkamer”. Nog zo’n nieuw woord, leerrijke show! Zou een climax moeten zijn, die finale, maar wat mij betreft een uitdovend kaarsje. Kiest hij haar, kiest zij hem? En dat dan op een plattegrondformule uitgesmeerd. Een gemiste kans; waarschijnlijk te lang bij het badkuipidee blijven hangen.

Wat echter wél de climax is, is wat zich net daarvoor afspeelt. Want als m’n zijn “match” heeft gekozen, gaat men nogmaals de donkere kamer in. Met plots een spot op de man, en dan eens op de vrouw. De andere partner kan dan aanschouwen met welk schepsel hij de pure handelingen (al dan niet in de badkuip) heeft verricht. De persoon in het licht kan de reactie van de andere niet zien, en dat is maar goed ook. Gefrons, hoofdgeschud, zelfs tranen… Soms eens een enthousiast gebalde vuist, wel leuk om te zien! Nadien nog even bespreken van wat je gezien hebt, levert de gouden momenten van dit programma op. “Oh, op zo iemand zou ik echt nooit kunnen vallen” klinkt het soms. “Niet echt mijn ding, ik hou niet van mannen met donker haar”, gaat het er soms al wat platter aan toe. En dan mijn favoriet. “Ik bedank haar met een schitterend applaus, als ik haar ooit in levende lijve tegenkom”. De meid die duidelijk overstuur deelde: “Hij was ros!”, beseft dat deze uitspraak not done is en het dan maar over de “Ik date normaal geen rosse mensen”-boeg gooit. Dan ook voelt dat dit niet gepast is en dan maar stelt dat – get this- zijn stem niet bij zijn uiterlijk past. Mary, de toekomstige lerares (nou, die leeft op hoop), een standbeeld voor jou!

Sappige televisie, mooie youtube-brok, doch weeral een mislukking onder de “datingexperimenten”. Maar wel: voor de liefde, die pure liefde.
In het donker. Op de tast. Al dan niet ros. Ranzig…

TL

Dit is artikel #12 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

  1. Grappig om te lezen 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Wat een absoluut schitterend artikel is dit. Ik kijk normaal nooit naar zulke programma’s, ik wist zelfs niet dat ze bestonden. Maar nu denk ik toch dat ik, in het kader van mijn blog, hier naar moet kijken. Wat een heerlijk bron van inspiratie is dit toch. Dank je wel zoete zwartkijker en Elke.

    Liked by 1 persoon

  3. O, en ik zie nu net dat je er een episode bij hebt geplaatst. Kan ik meteen kijken 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: