#9 – Zoete Zwartkijker

Mevrouw de ambtenaar

Enkele weken geleden schreef ik over mijn Catch-22 Situation. Weet je nog?
Hm, ik ben blijkbaar niet de enige die worstelt met deze catch. HEM zit in hetzelfde schuitje. Samen bootje varen lijkt plezant te zijn, maar geloof me: dat is het niet! Ik geef HEM af en toe een peddel zodat hij toch stroomopwaarts kan als HEM zijn peddels verliest. Omgekeerd ook! Anders blijven we toch maar wat dobberen. Of sterker nog: we drijven af! THANKS TL.

Oh, mijn frustratie ga ik niet neerschrijven. Vandaag is het aan TL, onze gastblogger op den dop. Hij groet mevrouw de ambtenaar, maar…

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

#9 – Mevrouw de ambtenaar

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

“De economie begint stilaan weer op gang te komen, er worden hier en daar al jobs gecreëerd.”
Sounds familiar? Werkzoekenden zullen het u waarschijnlijk wel al gezegd hebben: er is maar weinig van te voelen op de arbeidsmarkt. Heb geen vrees, er volgt geen politiek pleidooi…

Ja, deze gastschrijver staat “op den dop“.

Bewuste keuze? Niet echt nee, ik ben niet lui (of toch niet meer dan de gemiddelde mens).
Laaggeschoold misschien? Goh, ingenieurs behoren toch tot een ietwat hoger geschoolde categorie, niet? Te hoge eisen dan? Geheel niet, want door mijn andere activiteiten heb ik eerder nood aan een ietwat “easy job”, waardoor ik mijn uren na de dagtaak kan besteden aan die activiteiten. En hierdoor zijn mijn financiële eisen ook realistisch en eerder bescheiden, money ain’t everything…

Ervaringen hebben me geleerd dat ik blijkbaar tussen twee grote categorieën val. Ofwel is mijn ervaring net dat tikkeltje te weinig, ofwel ben ik blijkbaar véél te bekwaam en hooggeschoold om aan de bak te komen. Dat hier een heuse patstelling ligt, hoeft geen betoog.

En net als alle andere -ietwat langdurig- werklozen, kreeg ik enkele weken geleden een brief in de bus. Logo van de RVA in de hoek van de enveloppe. Tijd om u te verantwoorden, beste meneer. Niet de minste vrees in mijn vezels, ik ben namelijk heel goed in orde. Solliciteer heel regelmatig, hou alles heel mooi bij (structuur is mijn tweede naam) en kom altijd vlot over. CV regelmatig bijwerken en tot in de puntjes professioneel zetten, heerlijk smeulende motivatiebrieven schrijven, you name it!

Afgelopen maandag zonder zorgen naar het plaatselijke RVA-kantoor. Na het ochtendloopje uiteraard, remember. Afspraak om 11u30, aangekomen om 11u23, boeja!
Aanmelden aan de balie, een grapje maken en wat keuvelende woordjes over alles en niets met de receptioniste; de sfeer zat er in, niet te doen! “U mag gaan zitten en men zal u persoonlijk komen halen voor uw gesprek”, klonk het uit de mond van de vriendelijke dame. Goed zo, even de afgepeigerde beentjes laten rusten.

Plots klinkt mijn naam van achter de deur van een kantoortje. Niets persoonlijk komen halen, ik word “geroepen”. Och, ik maal er niet om, ik ben eens in een zeldzame goeie bui!
Een vriendelijke handdruk leek de ambtenaar in kwestie wat vreemd te vinden. “De mensen verliezen hun vriendelijkheid tegenwoordig hé, mevrouw”, wou ik haar wat opvrolijken met een luchtig woordje. Zij moet ook maar dag in dag uit werklozen uitspitten naar lui gedrag en schooierij… Geen glimlach, geen knikkend hoofd. Ik had op dat moment zelfs een boertje als teken van erkenning van mijn persoon goedgekeurd. Maar neen hoor, niets. De sfeer sloeg om…

Het begon nochtans heel normaal. Het controleren of mijn gegevens nog klopten. Als de overheid mijn adres al niet correct zou hebben, hoe kom ik dan in ’s hemelsnaam aan deze uitnodiging? Het overlopen van mijn vacatureoverzicht ging vlot, weliswaar met weinig duimpjes. Mooi oplijstend werk, ik ben ervan overtuigd dat niet elke oproeping dat meeheeft. In een accordeonmap, want dat werkt zo lekker.

Ik dacht, op z’n Hollands, dit is kat in bakkie! En toen volgde volgende, absurde woordenwisseling:

RVA: “Uw verzonden en ontvangen e-mails heeft u niet afgedrukt meegenomen?”
TL: “Neen, mevrouw, was wat veel om af te drukken, we praten hier over 500 bladzijden.”
RVA: “Tja, dan weten wij niet of u gereageerd heeft op deze vacatures hé. Een mooie lijst natuurlijk, maar wij kunnen u natuurlijk niet gewoon geloven als u zomaar zegt dat u daar op reageert.”
TL: “De datum en de reactie van de kantoren en bedrijven staan er wel ook bij in de lijst. Ik kan anders snel het één en ander gaan afdrukken, want ik heb ze allemaal staan hoor.”
RVA: “Nee nee, dat had u nù moeten bijhebben. Straks, dat telt hier niet, meneer. En door dat ontbreken schrijf ik u natuurlijk een negatieve evaluatie. Dat wordt begeleiding van de VDAB.”
TL: “En had ik ze wel allemaal afgedrukt, had ik dan een positieve evaluatie?”
RVA: “Ahja, dan wel.”

Na het verplicht tekenen en kopiëren van allerlei paperassen, stuurt ze mij weer wandelen. Net bij het naar buiten gaan, gooit ze me nog een snoepje: “Blijven zoeken, we willen je zo snel mogelijk aan het werk kunnen zien. Hopelijk hoeven we elkaar niet meer te zien in de toekomst.”

Het gevoel is wederzijds, mevrouw van de ambtenarij. Dan maar naar de VDAB. Gesloten op maandagnamiddag. Crap…

TL

 

Dit is artikel #9 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

 1. Het is toch echt om niet goed van te worden hoor. Al dat papier afdrukken, hebben ze nog nooit van ecologisch werken gehoord daar?

  Liked by 1 persoon

 2. @Myriam = Dat telt niet bij de RVA, alle bewijzen MOETEN op papier zijn !

  @ TL = Ik kan het me zo inbeelden. Binnen een paar dagen is’t aan mijnen toer, maar ik neem mijne vakbondsman mee dan en we zien wel.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb net mijn ervaring met de RVA online gezet.

  Liked by 1 persoon

Trackbacks

 1. […] aan een passionele hobby van mij komt dan steeds tot een einde. Decompressie, het zwarte gat. Mevrouw de ambtenaar hielp ook niet bij het opbouwen van een vrolijke wereldvisie. Tel daar nog eens de terugkerende […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: