#8 – Zoete Zwartkijker

Iedereen Sergio

“Zit mijn hond onder tafel? Die eet uit dezelfde bak!”
“Hij is captain caveman.”
“Heb je je glas met een slipje afgekuist?”

De Nederlandse sterrenkok Sergio Herman is niet alleen bekend om zijn culinaire talenten, maar tevens om zijn rake uitspraken. Hilariteit. Al moet je er voor zijn. Kom je wel eens tot het besef dat zulke mensen zéér invloedrijk zijn? Zijn succes maakt van hem een voorbeeld voor ieder die een succesvolle kokscarrière ambieert. Zijn woorden zijn waarheid. Natuurlijk! Wat Sergio zegt valt niet te betwisten. Ik moet het hem nageven. Hij inspireert niet alleen kokszielen, maar bijna ieder graag-op-restaurant-gaand-zieltje waant zich plots een recensent. Betrap je jezelf hier wel eens op?

HEM beschrijft het goed. Lees even mee!

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

#8 – Iedereen Sergio

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

“Beetje vlak van smaak, naar mijn mening.”. Ooit gehoord aan een restauranttafeltje in jouw omgeving? Ik alvast wel. Mijn melk kookt bijna over. Zal wel aan het smaakpotentieel van de dame in kwestie liggen, terwijl ze haar vlakke gerecht naar binnen schranst… De veelheid aan kookprogramma’s begint uit de pan te rijzen, maar dat maakt van ons nog geen sterrenchefs.

“Eerst even mijn palet schoonmaken”, klinkt het ineens. Ik heb het moeilijk, wil mijn hoofd bijna in haar richting draaien om haar eens goed op haar plaats te zitten. Maar ik hou me in, blijf gecontroleerd. A nice meal, daar komen we voor. Negeren, die handel… Ze zal het wel gehoord hebben op een of andere njammie zender, of een programma over kost van alle dag aan het fornuis van een of andere Sofie.

“Amai, dat sausje is toch ook wat raar hoor; te peper”, gaat ze door. Vooreerst, beste mevrouw: peper is een zelfstandig naamwoord! Wanneer we zo’n woorden nu ook gaan gebruiken als een bijvoeglijk naamwoord, bent u wat mij betreft “te stoorzender”. En in het vervolg dan maar beter geen pepersaus meer bestellen zeker?

“Dit kan nog wel een zuurtje gebruiken”, waar blijft ze het halen? Misschien had de kok al van ver gezien dat deze dweperige deerne van nature al zuur genoeg was, en dat het verplicht zuurtje best weggelaten kon worden op haar bord. Ze zal zich haar dagelijks glas azijn nog gaan beklagen.

“Speciaal interieur, vind je niet? Ongemakkelijke stoelen ook”, gaat ze verder. Voor een mens met gemiddelde proporties konden die stoelen er best door, lieve restaurantbuur. Wenst u echter de vormen aan te nemen van een ferm uit de kluiten gewassen peer, gelieve uw klachten dan misschien eerder te richten aan de spiegel. Kwestie van de schuldige aan te spreken, ziet u.

“Al bij al viel het nog wel mee” antwoordt ze nog boers op een vriendelijke vraag van de afruimende jobstudente. Verbouwereerd ruimt het meisje verder af, duidelijk van slag. Daar gaat het genieten van haar dag en haar job. Misschien stopt ze er na vandaag wel mee, heeft ze genoeg van de mogelijke kans om door zulk volk vanuit de hoogte behandeld te worden. Ze wordt werkloos, vindt geen job, leert verkeerde vrienden kennen, en belandt tenslotte in de prostitutie. Sneeuwbaleffect, weet je wel? Nuja, dat zijn de mogelijke gevolgen natuurlijk. Met kans op de voltrekking van al dit ergs, geeft de drieste dame toch haar ongezouten (dus vlakke, haha hebbes!) mening. Durven he!

Misschien zijn onze eisen tegenwoordig ook gewoon wat te hoog. Bediening, interieur en eten worden steeds fermer onder de loep genomen. “Sfeer en gezelligheid” is te gemakkelijk in onze natuurlijke taal geslopen, in plaats van een lacherige verwijzing naar een kookprogramma met randdebielen te blijven. Woorden als cuisson en afkruiden worden steeds meer gebruikt door pseudospecialisten, terwijl dat vroeger gewoon “goed gebakken” en “lekker” werd genoemd.
Het staat alleszins vast dat dit alles van ons meer en meer zoete (of zure), culinaire zwartkijkers aan het maken is. Men weze gewaarschuwd!

En de dame in kwestie? Zij bestelde nog een tweede croque monsieur… Check please!

TL

Dit is artikel #8 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

  1. Hahahaha, hilarisch. Ik zie het zo voor mij. Ja, de cuisson van een croque monsieur, het is niet iedereen gegeven om die helemaal goed te krijgen natuurlijk

    Liked by 1 persoon

  2. Haha, boenk er op! Top! De gaartijd van je intro had een minuutje langer gemogen maar de afkruiding was dan weer helemaal a point!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: