#7 – Zoete Zwartkijker

Rijstkoek

TL – onze gastblogger. Hij heeft het moeilijk! Maar kijk eens rondom je: hij is niet alleen. Het gevecht tegen de suikers en de vetten zie je overal. En maar slaatjes eten, en maar lekkers mijden. Even van mijn professionaliteit afgestapt, geen zin om als voedingsdeskundige hierover uit te wijden. Tenzij daar vraag naar zou zijn! Zijn verhaal van vandaag is herkenbaar voor velen, daar ga ik wel van uit. Ik legde gisteren trouwens nog de bekentenis af: ‘Ik beken dat… ik een haat / liefde-verhouding heb met de weegschaal’. Tegenwoordig ligt het overgewicht (heb je hem?) aan de verkeerde kant. De zomer lonkt en we voelen ons sociaal verplicht mee te doen?

Houden jullie van rijstkoeken?

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

#7 – Rijstkoek

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

De eerste zonnestralen zijn er weer! Binnenkort zullen de stranden, parken en domeinen dus weer vollopen en geheel bedekt zijn met zonnende en genietende mensen.

Tijd om te genieten van al dat moois! Dartele studentes in korte zomerjurkjes en stoere dragers van bronzen fitnesstorso’s zullen het kunnen beamen: dagen vol afglijdende en keurende blikken. En we doen allemaal mee: allen voyeur! Getrouwd of single, man of vrouw, maakt niet uit. En terecht. Genieten!

Maar al dat moois komt niet vanzelf; vaak is er wat voorbereidingstijd aan voorafgegaan.
Beste lezers: the time is now! Gezonder eten, no more sweets, fitness, sporten, noem maar op. Tegen wil en dank, dat spreekt voor zich, maar met een doel voor ogen. En ik maak er mij ook schuldig aan. Al een maand zie ik af van het wekelijks frietje, loop ik roodgloeiend doorheen de parkjes in mijn omgeving te joggen en tracht ik het sociale pintje te mijden.

Nuja, “ik probeer”. Niet makkelijk! Gezond eten: ik ben geen fan. Zoals mijn omgeving wel weet, hou ik niet van groenten. Fruit wel, maar dat zijn dan weer meer suikers. Miljaar! Vis kan me niet bekoren en gevogelte ben ik al snel beu. Rood vlees is mijn grote liefde, met een pepersausje en zelfgesneden frietjes. Maar dat mag niet, weg met dit hemels genot…

Tussendoortjes mogen dan weer wel, “maar wel maar van 100 à 150 kcal”. Qué? De geliefde suikerwafel, die glimlachende Snickers en al die verleidelijke paaseieren. Neen hoor, ik neem wel een rijstwafel. And I’m in luck, want daar mag je er twee van nemen. Bagger in koekvorm, noem ik het. Een koekje hoort lekker te zijn, boterig en crispy. Crispy zijn ze wel, die rijstgevallen, maar het lekkere aspect of enige vorm van boter ontgaat mij in deze veredelde onderleggertjes. Maar gezond he, goh, en licht! Vuil…

Een lunch met vrienden kan perfect. Slim gezien, want dan moet je ’s avond niet warm eten. Je ziet het, er zit een systeem in. Maar dan begint het: een slaatje? Bah. Spaghetti? Too rich. Croqueske dan maar… Pintje? Mmh, toch maar beter niet. Cola light. Misprijzende blikken rondom mij. “De lijn he”, klinkt het uit mijn mond. Meer misprijzen, gepaard met vreemd wenkbrauwgedrag. Niet aantrekken, discipline… Een hard leven.

Weinig energie innemen maakt dat het noodzakelijke sporten dan ook behoorlijk weerzinwekkend wordt. Starten met opbouwend trainen, want direct 10 km lopen lukt natuurlijk niet. Moeten stoppen na slechts enkele kilometers doet nog meer pijn, mentaal dan; tijdens mijn jeugd afgetraind en sportief heel succesvol, nu de 3 kilometer niet halen. Spannend is het wel, want het is balanceren op de slappe koord. Met slappe benen. Instorten is nooit veraf. Met een rijstkoek als beloning. Toe maar, neem er twee!

Maar resultaten zijn er wel, als de discipline er tenminste is. Nachtwinkels loeren naar me, bieden zo simpel die late-night snack aan. Je hoort het ze roepen: “Kom, 1 zakje Grills kan toch geen kwaad? En neem meteen ook een zak M&M’s mee. Of Maltezers. Of allebei. En zie die nootjes eens naar je lonken.”. Ik heb het duidelijk moeilijk…

Voorlopig lukt het me, ondanks die goesting. De weegschaal, de loopresultaten en het algemeen gevoel liegen er niet om: goed bezig! Nu nog die rijstkoeken lekker vinden…

TL

 

Dit is artikel #7 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Comments

 1. Leuk geschreven! Succes met volhouden; hoop dat je een modus vindt waarbij het eenvoudiger wordt.

  Like

 2. Goe bezig zwartkijker. Als je de rijstkoeken beu bent, heb je ook nog maiskoeken 😉 Die zijn ook héél lekker, en ik denk ook behoorlijk gezond?

  Like

 3. Zoals Myriam zegt, die maïskoeken, zijn écht wel lekker! Smaakvoller dan een droge rijstkoek.
  En af en toe een zondigdag kan wel geen kwaad denk ik… (Wij lassen er eentje in per week ;))

  Like

Trackbacks

 1. […] maandag zonder zorgen naar het plaatselijke RVA-kantoor. Na het ochtendloopje uiteraard, remember. Afspraak om 11u30, aangekomen om 11u23, boeja! Aanmelden aan de balie, een grapje maken en wat […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: