#14 – Let’s Gossip

Facebookstalken: schuldig of niet?

Facebookstalken: schuldig of niet?

Facebookstalken: schuldig of niet?

‘Hé girl, heb je die nieuwe foto van X op Facebook al gezien?!’
‘Nee, welke foto?!’
‘Wacht, ik toon het je meteen. Dit moet je gezien hebben! Het is echt grappig.’

‘X heeft een nieuwe vriendin! Wist je dat al?’
‘Nee, vertel! Kunnen we haar op Facebook vinden?’
‘Ja, natuurlijk. Ze hebben een profielfoto samen! Daar kan je toch niet naast kijken!’
‘Nog niet gezien, laat snel zien. Nu al een nieuwe vriendin. Is ze knap?!’

‘Weet je nog, X,… Hoe zou het met haar zijn, het is al zo lang geleden
dat we haar gezien hebben!’
‘Geen idee. Zou ze nog steeds geen lief hebben?’.
‘Even kijken op Facebook. Daar vinden we wel wat.’

Duidelijk? Ik denk het wel.

Wie heeft zich hier nog niet schuldig aan gemaakt?! Eerlijk? Wat ik bedoel? Kom zeg: het checken van Facebookpagina’s van anderen en dit tot het oneindige of het diepste detail. Profiel, tijdlijn, maar vooral foto’s. Meestal gaat het dan om zogezegde ‘vrienden’, vijanden of een jongen of meisje waar je wel wat voor voelt. Om nu echt van stalken te gaan spreken wanneer je éénmaal een account volledig uitspit, dat is misschien een te groot woord. Vertoon je dit gedrag frequent en ben je geobsedeerd door andermans doen en laten, dan spreken we inderdaad van Facebookstalken. Heavy term, maar het bestaat. Het komt meer voor dan je zelf denkt.

Echt stalken doet SATC (lees: mijn vriendinnen en ik) niet. We vertonen dus geen obsessief, viserend en sterk roddelend gedrag. Maar, zo nu en dan eens een persoon opzoeken op Facebook: dat gebeurt. Het gaat dan voornamelijk over oude schoolvrienden. We praten vaak over het verleden, over de schooltijd die we samen hadden. We hebben dan ook veel herinneringen die we samen delen. Geweldig toch?! Soms willen we weten hoe het met die ene persoon gaat. Is hij/zij nog steeds de oude OF heeft hij/zij een geweldige metamorfose ondergaan? Heel vaak ontdek je nieuwigheden en dat resulteert in nieuwe verhalen en vooral in een gezellige avond. Roddelen, misschien wel. Maar, het blijkt nog niet zo slecht te zijn! Het is maar hoe je het bekijkt. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Groningen zou roddelen je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en een meer kritische blik te ontwikkelen. Hebben we dat even positief laten uitdraaien. Bij ons is het vrij onschuldig en we zijn ons daar ook van bewust dat het in verschillende richtingen gebeurt.

Sta even stil bij het volgende: ‘In de sociale mediale wereld van vandaag: word je gestalkt op Facebook?’ Wil je dat eigenlijk wel weten?

Of misschien ben je zelf schuldig aan Facebookstalken. Al denk ik niet dat je dat hier open en bloot zou neerschrijven. Toch?!

Greetz,
E.

Dit artikel behoort tot de rubriek ‘Let’s Gossip’ die elke week verschijnt op zaterdag. De artikels zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, de namen blijven echter onbekend. – Artikel 14 in de reeks.
Voorgaande artikels kan je terugvinden in het zoekvenster onder ‘Let’s Gossip’.

Comments

  1. Alom terug blij dat ik géén Facebook heb… 🙂

    Like

  2. Ik stalk zeker niet op facebook. Héél uitzonderlijk zal ik eens op iemands pagina gaan kijken, maar dat gebeurt eigenlijk zo zelden. Ik lees wel elke ochtend de nieuwe meldingen die binnenkomen van mijn vrienden, en van de leuke pagina’s die ik volg. Daar heb ik al werk genoeg mee. xxx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: