#6 – Zoete Zwartkijker

Planet of the apes

Ik ben het niet altijd met HEM eens, met TL. Dat is ook niet erg. We hebben beiden een uitgesproken mening en ook al is die vrij verschillend, het botst niet. Waarom?
Respect voor elkaar, I guess.

Maar, vandaag kan ik zijn gedachtegang volledig volgen. Wie mijn blog regelmatig leest, zal dat wel begrijpen. Ik verwijs even naar het artikel ‘Een verhaal met een moraal – Sloebertrui‘ dat aansluit bij het onderwerp van vandaag. Of misschien ook dit: ‘Op zijn minst 90° kloksgewijs – Triestig teleurgesteld‘. Benieuwd naar hoe jullie erover denken?!

Zoete Zwartkijker - TL

Logo Zoete Zwartkijker – TL

#6 – Planet of the apes

Gastblogger: TL / Rubriek: Zoete Zwartkijker / Op woensdag

De kinderen van vandaag zijn de leiders van morgen. En dan worden wij lijders zeker?

Iedereen herinnert het zich wel: na het laatste belsignaal in de gangen of de fietsenstalling van de school al eens kattenkwaad uithalen. Iemands boekentas bovenop een kast leggen, een fietszadel wegstoppen… Soms aan de uitvoerende kant zitten, soms het slachtoffer zijn. Maar steeds amicaal, ludiek en in een leuke sfeer… Good times!

Maar elke klas had wel een – mmh, hoe zal ik het beleefd uitdrukken – ietwat minder gesofisticeerd en minder klever element. Dat gebeurt, kan die persoon niets aan doen, er moet immers altijd iemand de laatste zijn in de koers. En net dat klasgenootje kende de grenzen van het vriendschappelijk plagen niet, raakte verwikkeld met de directie, werd van school gestuurd, raakte aan lagerwal, zocht toevlucht in de drugswereld, maakte vrienden in duistere kringen en zit momenteel een straf uit van 2 tot 6 jaar… True story, jammer genoeg.

Net dàt plaaggedrag begint meer en meer schoolgaande jeugd van nu te vertonen. In hun hoofd denken ze gewoon onze leuke “wij zijn vrienden en kunnen elkaar dus wel eens beetnemen”-traditie verder te zetten, maar in praktijk beginnen die zaken toch wel serieus door te schieten. De grenzen aftasten, heet dat dan. Tegenwoordig ook geen simpel speelgoed om mee te dollen, maar dure elektronica en luxeartikelen. Iemands tol uit zijn pollen graaien en een minuutje rondgooien zodat de vriend in kwestie van de ene naar de andere kameraad moest lopen om hem te bemachtigen; het heeft iets onschuldigs. Datzelfde met een tablet of draagbare spelconsole doen, het doet vragen rijzen, toch? De tol valt, no biggie. De tablet valt, nou…

En vaak stopt het ook daar niet bij. Iemand eens een pootje lichten deden we allemaal wel eens, vooral de jongens onder elkaar. Hoort bij het jongen zijn zeker? Maar wat zich nu in de straten rondom de scholen soms afspeelt, doet me zwaar fronsen. De kleinste van de vriendenkring op de grond duwen, met z’n allen op hem gaan plaats nemen en dit zo’n 5 minuten volhouden. Het jongetje in kwestie zal naderhand een groen lachje aannemen, “geen zwakte tonen”, maar de mentale schade is gemaakt. Zeker wanneer dit een dagelijks gebruik wordt.

Zelfs autoriteitsfiguren moeten het zwaar ontgelden. Politie vraagt de identiteitskaart. In mijn tijd met knikkende knieën overhandigen “alsjeblieft meneer, hopelijk alles in orde?”. Nu stelt men met farse smikkel en zonder blozen de arrogante vraag “waarom misschien, man?”. Ik schud het hoofd. Leerkrachten hebben het ook niet onder de markt, en krijgen het vaak op school én privé zwaar te verduren van leerlingen. Oneervolle e-mails, ongepaste tweets en compleet respectloos gedrag. Straffen? Goh, het doet die mannen tegenwoordig ook niet veel meer. Een spottend lachje krijg je er dan bovenop. Want dat blijkt amusant te zijn, straf krijgen. Erkenning, victory!

Het zal wel weer allemaal aan mij liggen. Misschien ben ik te zuur voor de jeugd. Misschien ben ik gewoon al oud aan het worden, op jeugdige leeftijd dan nog… Ik scheer ze allen over dezelfde kam, dat weet ik wel. Ook niet eerlijk, want er zitten ook goeie en normale leerlingen tussen. Maar het evenwicht is aan het verschuiven.

De wereld van morgen zal brokken maken. En het zint me niet.

TL

Dit is artikel #6 in de rubriek Zoete Zwartkijker op woensdag. Wens je graag alle artikels in deze rubriek te bekijken, dan kan je terecht bij de zoekfunctie onder ‘Zoete Zwartkijker’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: