Komen de woorden niet langs…

…11 manieren om een schrijfwaterval te boosten!

Je leest het wel een keertje hier of daar: ‘Ik zit klem!’. Het gaat even niet zoals je wil, de woorden die je zoekt liggen op je lippen, maar ze liggen daar goed, je kan maar niet bedenken wat of hoe je iets wil zeggen. Oh jee! Wat nu?

Wanneer je niet weet wat schrijven foto

Komen de woorden niet langs… / …11 tips om je schrijfwaterval te boosten!

Hier heb je 11 manieren om je even te boosten.
Klik ook hier voor de verkorte versie: Printable.

1. Neem enkele taalinstrumenten bij de hand: een woordenboek, een Thesaurus (synoniemen woordenboek) of een spreekwoordenboek. Deze laatste is een bron van woordspelingen. Vaak kunnen ze je helpen net dat ene woord te vinden. Wanneer je dagelijks schrijft, valt het misschien te overwegen deze aan te schaffen. Natuurlijk kan je ze ook online raadplegen. Al genieten boeken toch de voorkeur.

2. Structuur aanbrengen in een tekst is heel belangrijk. Het kan helpen eerst te brainstormen over de inhoud van je artikel, vervolgens deze losse ideeën een volgorde aan te meten om zo te komen tot een goede opbouw van je tekst. Maak je in eerste instantie geen zorgen over grammatica, spelling e.d. Stap voor stap. De ideeën worden op die manier ook stapsgewijs opgebouwd.

3. Heb je een vaste werkplek? Probeer even een verandering van omgeving. Ga bijvoorbeeld een keertje schrijven in een gezellig cafeetje of in de plaatselijke bibliotheek. Een nieuwe omgeving brengt vaak nieuwe ideeën op.

4. Of laat gewoon alles even liggen. Neem een break. Ontspan! Ga een stukje wandelen, zet een lekker kopje koffie, telefoneer even met je beste vriend of vriendin. Ideeën komen vaak wanneer u zich even niet ‘focust’ op datgene waarmee je bezig was. Wist je trouwens dat vele ideeën ontstaan vanuit complete rustsituaties of zelfs tijdens de slaap. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je tijdens een ontspannend bad net dat ene woord vindt waar je naar op zoek was.
Een tip: zorg steeds dat je een notitieboekje bij de hand hebt. Want je denkt dat het éénvoudig is om net dat ene ding te onthouden?! Schrijf het op! En, zorg ervoor dat je notitieboekje niet in bad valt.

5. Schrijf je voor een specifieke doelgroep? Focus je op dat segment. Analyseer je doelgroep:
> Wat zouden ze willen weten?
> Lezen ze het liefst informatieve, verhalende of overtuigende teksten?
> Wat zijn de interesses?
> Bepaal geslacht en leeftijd
Kortom: maak een profielschets.

6. Vermijd te grote onderbrekingen. Werk niet aan het probleem in kleine tijdsintervallen. De meeste schrijvers hebben de tijd nodig om even op gang te komen met schrijven. Gun jezelf die tijd. Tenzij dit niet strookt met je manier van werken.

7. Lees gerelateerd schrijfwerk van anderen. Overnemen kan uiteraard niet, maar je inspireren is geen probleem.

8. Bepaal een deadline. Dit geldt niet voor iedere schrijver en het is zeker niet de bedoeling je nog meer stress op de hals te halen, maar vaak wordt het beste werk geleverd tegen een tijdslimiet.

9. Heb je nog andere artikels te schrijven? Werk aan wat anders en herneem later je werk waarbij je klem zit. Op die manier ben je toch lekker productief en kan je het even laten bezinken. Zoals eerder gezegd: de ideeën komen soms op een moment waarvan je het niet verwacht.

10. Je kan niet de klok rond even goed presteren. Bepaal je meest productieve momenten (ochtend, avond, nacht) en werk dan. Iedereen is op dat gebied anders. Werk dus zeker wanneer je op je best bent.

11. Zit je na al deze tips nog steeds vast? Praat erover met je partner, je moeder of vader, je broer of zus, je vrienden,… Laat ze even meedenken.

Hopelijk ben je nu een stukje verder!
Of hebben jullie nog tips om dit lijstje aan te vullen?

Veel schrijfplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: