Catch-22 Situation

A dummy guide?

Iedereen kent ze wel: ‘Boeken voor Dummies’.
Heb jij er al eentje in huis gehaald? Welke?
Gitaarspelen voor dummies, Koken voor dummies, Vader worden voor dummies,… En jawel, zelfs Seks voor dummies. Waar halen ze het in godsnaam toch soms vandaan. Zo heb je wellicht voor heel wat dingen die je je kan bedenken een boek voor dummies.

Books for Dummies

Books for Dummies (www.dummies.nl)

Nu, ik kan er wel eentje gebruiken: Catch-22 situaties voor dummies.
Al van gehoord, van dit catchy woord? Ik verklaar het even!

Een Catch-22 is een paradoxale situatie waarin het onmogelijk is om een gewenste uitkomst te bereiken doordat de ‘regels’ dat vanwege tegenstrijdigheden niet toelaten. M.a.w.: een algemene situatie waarin een individu twee acties dient te verwezenlijken die wederzijds van elkaar afhankelijk zijn. Een Catch-22 lijkt op een vicieuze cirkel, alleen is er echter sprake van een status quo, terwijl er bij een vicieuze cirkel een neerwaartse spiraal is. Ben je nog mee?

Misschien is het gemakkelijker te verklaren met een voorbeeld en dit is eigenlijk net waar ik naartoe wil met dit artikel.

Het beste voorbeeld – en tevens de Catch-22 waarin ik me bevind – is de situatie die ontstaat bij het zoeken naar een job. Een Catch-22 situatie ontstaat wanneer men zonder werkervaring geen baan kan krijgen, maar men zonder baan geen werkervaring kan opdoen. Het wordt ook wel eens het Kip-en-ei-probleem genoemd. En ik vind het allemaal best vermoeiend.

Ik heb wel al een paar keer vernoemd dat ik momenteel leerkracht ben, maar dat is steeds op interimbasis. Ik heb nog steeds niet wat ik hebben wil: jobzekerheid. Ik ben dus continu op jobhunt en dat is absoluut niet fijn. Ik heb lang gestudeerd en bijna geen werkervaring. Ik krijg dus wel vaker te horen dat ik talent heb en dat ze geïnteresseerd zijn omwille van mijn studieloopbaan, maar als het er op aan komt is het steeds: ‘Maar je hebt nog geen ervaring!’.
Ik denk dat ik lang niet de enige ben in deze Catch-22, dat weet ik wel. Echt fair vind ik het niet. Tegenwoordig moet je heel wat ervaring kunnen voorleggen, maar telt ‘talent’ dan ook niet meer? Ik begrijp dat ze vaak op safe willen spelen door een ervaren persoon een functie aan te bieden, maar wat met de schoolverlaters? En dan wordt er gezegd dat zoveel schoolverlaters geen job vinden.

Ik probeer deze Catch-22 steeds te omzeilen met een zeer gemotiveerde instelling, het tonen van mijn gedrevenheid en mijn grafische talenten, een op en top uitgewerkt curriculum,… maar ik kom er steeds als tweede uit. Ik loop altijd erg lang mee in sollicitatieprocedures en schop het vaak tot de top 3. Maar dan! Het zinnetje: ‘We kiezen voor diegene met ervaring!’. Frustratie alom!

Ik wil een keerpunt en ben dus op zoek naar hét boek voor dummies waarin duidelijke richtlijnen staan om uit deze situatie te geraken. Kom maar op met dat boek! En ik wil geen ‘Solliciteren voor dummies’! Neen, ééntje voor die Catchy-Catch-22

Trackbacks

  1. […] weken geleden schreef ik over mijn Catch-22 Situation. Weet je nog? Hm, ik ben blijkbaar niet de enige die worstelt met deze catch. HEM zit in hetzelfde […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: