#5 – Let’s Gossip

50 Shades of Grey – Ik vind hem wel goed!

50 Shades of Grey - Review

50 Shades of Grey – Review

Ik had het zien aankomen, die slechte eerste 50-shades-of-Grey-reviews. Ze zijn bikkelhard. Ik heb er enkele gelezen, maar is dit nu niet wat overdreven? Wanneer je alle reviews op een rijtje zou zetten, dan behaalt de film een slecht resultaat. En dat is nog zacht uitgedrukt. De acteerprestaties zouden nergens naar zijn, de dialogen zouden tekort schieten, …  Ik heb de film gisteren gezien, samen met de SATC-girls en wij waren wel lovend. Ik vind het ook helemaal niet beschamend daar voor uit te komen. Waarom zou ik?

Er werd zo’n ophef gemaakt, de populariteit was té groot. En net daarom had ik die slechte recensies verwacht. Dan zijn er enkelen die de film volledig met de grond gelijk maken. Ik vraag me dan af of dit gebeurt doordat het 1/ echt een slechte film zou zijn of 2/ ze gewoon willen ingaan tegen die populariteit en de grote Christian-Grey-massa-lovers. Iedereen heeft zijn mening en die moet ook gerespecteerd worden. Maar, ik denk dat – de criticasters buiten beschouwing gelaten – het eindoordeel toch positief zou mogen zijn.

Dakota Johnson die Anastasia Steele vertolkt en Jamie Dornan kwamen verrassend uit de hoek. Bij de bekendmaking van de hoofdrollen en de release van de trailer had ik het juiste gevoel. Het beeld dat ik me gevormd had bij het lezen van de boeken, kwam overeen met de keuze van de hoofdrollen en de settings in de trailer.
Even terzijde: dat vind ik nou zo leuk aan lezen – je vormt je eigen beeld van de personages, de omgeving, … Je laat toe wat je zelf wil toelaten.
De herkenbaarheid was onmiddellijk groot. Ik weet niet of dat bij anderen ook zo was?
Er wordt gezegd dat de acteerprestaties ronduit slecht zijn. Kunnen ze enkele scènes aanhalen dan? Misschien dat ze me dan kunnen overtuigen. Het is me niet opgevallen dat die dan al ‘slecht’ zouden zijn, dus ik ben het er niet mee eens. Misschien één dingetje: het letterlijk ‘binnen’vallen in Christian’s kantoor (interview) vond ik wel wat stuntelig, maar oh-ja…stuntelig moest het zijn. Om nu op zulke dingen de film af te breken, neen.

Of de verwachtingen zijn ingelost? Voor mij wel. Ze hebben gezocht naar een juist evenwicht. De film had inderdaad bijna vol ‘soft-pornografische’ beelden kunnen zitten, maar dat was niet het geval. Het evenwicht was nét goed. Meer bloot dan gewoonlijk, maar ook weer niet te veel zodat het op wat anders gaat lijken. Daarnaast was het ook niet wereldschokkend, als er dan al BDSM aan te pas kwam. Er werden zweepjes gebruikt, wat touw, de fameuze das – die wellicht nu goed zal verkopen -, een blinddoek. Maar, dat was het toch ook. Ik denk niet dat mensen in de zaal een pijnlijk oog dicht moesten knijpen. En daarbij: volgens Christian draait alles rond genot, niet rond pijn want dat zit enkel in je hoofd!

Heel vaak vind ik de boeken beter dan de film. Hier kan ik dat moeilijk zeggen. Ik vind het vrij gelijklopend en dat komt omdat mijn verwachtingen ook zijn ingelost. Ik had deze misschien niet zo hoog gelegd, zoals velen anderen wel deden. Weet je: als je de verwachtingen té hoog legt, dan kan de teleurstelling des te groter zijn.

Ik heb wel enkele puntjes van kritiek:

1. Ik heb me doodgeërgerd aan de schoenen van Anastasia. Het leken bijna Aladdin-schoenen. Mijn oog viel er steeds onmiddellijk op en vond ze helemaal niet flatterend. Nog iemand opgevallen? En blijkbaar was ik niet alleen. Tijdens de film hoorde ik enkele meiden achter me net hetzelfde zeggen. Ander paar schoenen dan maar. En nu we het toch over kledij hebben, kan ik even algemeen gaan: de styling kon wel een pak beter.

2. Het einde vond ik heel abrupt. Doordat ik de boeken las, wist ik dat het er zat aan te komen, maar toch. Het viel gewoon helemaal dood. Je had iets van: ‘Is het nu gedaan?’. In de boeken vind ik dit net iets gladder en dus beter.

3. De film duurde 2 uur en 5 minuten. Ook hier zat het evenwicht goed: niet te lang, niet te kort. En toch had ik het gevoel, voornamelijk in het eerste gedeelte van de film, dat alles nogal snel op elkaar volgde. Ze waren heel snel verliefd, heel snel samen hand-in-hand-lopend over straat, heel snel head over heels. In het eerste boek van de trilogie vind ik het fijner dat alles geleidelijk aan gebeurt. Moet je de film daarom langer maken? Nee, dat denk ik niet. Er zullen toch wel andere manieren zijn, toch? Daar spreek ik me verder niet over uit.

Ik heb mijn oordeel dus klaar:
Ik vond hem wel goed en ik kijk al uit naar een vervolg. En daar moeten we dan ook opnieuw heel lang op wachten. Jammer!

Hebben jullie de boeken gelezen en de film gezien? Of misschien één van de twee? Wat vinden jullie? Ik ben zeker benieuwd!

Comments

  1. Droeg Ana niet gewoon All Stars in het boek? Ze werd toch omschreven als iemand die gewone kleding draagt: jeans, t-shirt en all stars… Omvatte de film alle drie de boeken of enkel het eerste deel?

    Like

Trackbacks

  1. […] een goede maand. Wellicht heeft mijn weekje vakantie daar heel veel mee te maken. Ook Valentijn, de 50-Shades-of-Grey avond met de vriendinnen zijn dagen die blijven hangen. Een terugblik met een […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: