Entertainment – TV

TOP 6 Vlaamse Televisie!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben verzot op goede Vlaamse Televisie. Dan kan je inderdaad gaan discussiëren: wat is goede Vlaamse televisie? Dat is natuurlijk persoonlijk. Ik ken heel wat mensen die er helemaal niet van houden, maar als je iemand bent zoals ik dan staat je Digicorder steeds roodgloeiend (meer dan 90%), lach je je krom om de legendarische typetjes en kan je je nauwelijks houden om de volgende afleveringen te bestellen. Haal die afstandsbediening (of hoe ze het bij ons zeggen: ’t bakske) bij me weg!

Ik maakte een lijstje met mijn TOP 6 Vlaamse Televisie.
Wanneer ik aan sommige fragmenten denk, dan begin ik spontaan te glimlachen.
En oh! Ik kon zo moeilijk kiezen!

1. Van Vlees & Bloed

Van Vlees en Bloed

Pinterest: Van Vlees en Bloed (Foto: Saskia Van Gestel – Het Nieuwsblad)

> Wat?
Deze tragikomische serie werd voor het eerst uitgezonden in 2009. Slechts 1 seizoen, slechts 7 afleveringen en maar liefst 1.845.000 kijkers, waaronder ik! Heel wat drama’s en intriges komen aan het licht bij de beenhouwersfamilie Vangenechten. Iedereen hoopte op seizoen twee, maar dat kwam er jammer genoeg niet. Een kort, maar zeer krachtige serie als je het mij vraagt. Ik heb ze intussen 3 maal bekeken en ik vind het nog steeds geweldig!

> Wat ik er zo geweldig aan vind?
De personages worden vertolkt door enkele Vlaamse toppers uit het acteurlandschap. Ik denk daarbij aan Sien Eggers als Liliane Verstappen, Tom Dan Dyck als Luc Vangenechten en Koen De Graeve als Mike Heylen. Eerlijk? Zet daar enkele onbekende acteurs en het was nog niet half zo goed geweest. Alle fragmenten kwamen zo ‘echt’ over en dit was voornamelijk te wijten aan het grote acteer- en regisseurtalent.

> Favoriet?
Een echte favoriet heb ik niet. Meerdere personages komen zeer sterk naar voor. Herman, de overbuurman van de beenhouwerij observeert dagelijks de activiteiten van de familie Vangenechten. Niets zal hem ontgaan. Hij is echt zo een legendarisch typetje. Ook Lilian wordt geweldig vertolkt. Ik zie Sien Eggers gewoon heel erg graag spelen. Ja, ik ben fan!

2. Zuidflank

Zuidflank

Pinterest: Zuidflank

> Wat?
De serie draait rond Rob (Stan Van Samang) die – na jaren in het buitenland – terugkeert en een Limburgse wijngaard erft. Hij besluit zich volledig te verdiepen in de business. Hij ziet het groots. Door zijn terugkeer en zijn opkomend succes met de wijngaard ziet zijn jeugdvriend Marc hem plots als dé grote concurrent. Een vete ontstaat en ze is – zoals de meeste vetes – nogal heftig. En ja natuurlijk, ook omdat er een vrouw in het spel is. Wat had je nu gedacht.

> Wat ik er zo geweldig aan vind?
Zowel de verhaallijn als de vertolking vind ik top. In het begin sprak het me niet zo aan. Wijn! Naja, ik drink er wel graag eentje, maar om nu te zeggen er een serie over te maken. Na één aflevering was ik verkocht. Momenteel zenden ze de serie opnieuw uit. Ik zou nog een keertje kijken! Zeker!

> Favoriet?
Ik ken dat: ik zeg ‘Stan Van Samang’ en ik hoor iedereen al denken ‘Typisch’. Nee hoor! Hij is toch ook gewoon de geknipte persoon voor die rol. Hij speelt natuurlijk ook de sympathiekeling en dat pleit in zijn voordeel. Want, zeg nu zelf: wie zou voor Marc gaan? Iedereen wil hem toch een schop onder zijn kont geven! Ook Marie Vinck doet het goed. Hoedje af!

3. Het Eiland

Het Eiland

Pinterest: Het Eiland (nostalgie.eu)

> Wat?
Deze is al wat ouder, maar daarom zeker niet minder dan de rest. Integendeel. Onlangs bekeek ik nog alle afleveringen. Van typetjes gesproken. Het Eiland gaat over drie vrienden: Guido, Michel en Frankie. Ze hechten veel belang aan hun vriendschap en zijn werkzaam binnen hetzelfde bedrijf. Plots komt daar een nieuwkomer bij: Alain Vandam. Alain wordt zeker niet van begin af aan aanvaard. De serie was razend populair en nu nog?!

> Wat ik er zo geweldig aan vind?
Heel veel: de dialogen, de humor, de uitgesproken typetjes, drama’s over onbenulligheden,… Noem maar op. Protput zal me ALTIJD bijblijven! Alain toch!

> Favoriet?
Sowieso Alain Vandam. Zijn lach is zo belachelijk hilarisch en vergeet je nooit meer. De herkenbaarheid is groot. Zijn er eigenlijk Vlamingen die Alain Vandam niet kennen?

4. Cordon

Cordon

Cordon (VTM)

> Wat?
Cordon werd uitgezonden in 2014 en zit dus nog fris in het geheugen. Bij een patiënt in Antwerpen wordt een virale besmetting vastgesteld. Al snel verspreidt het virus zich en vallen er tal van slachtoffers. Een wijk in de Antwerpse binnenstad wordt afgesloten om een verdere uitbraak te voorkomen. Schrijnende situaties doen zich voor: moeder, vader, kind,… velen sterven een gruwelijke dood.

> Wat ik er zo geweldig aan vind?
Ze zeggen vaak: seks verkoopt, maar ik denk ‘miserie’ nog beter. De spanning is te snijden. Het wordt alleen maar erger en erger en naar een top gedreven. Je vraagt jezelf steeds af: waar eindigt dit? Ook opnieuw vertolken fantastische acteurs enkele belangrijke personages in het verhaal. De waarde van de serie stijgt.

> Favoriet?
Dit is een moeilijke. Ik heb geen favorietje in deze serie. Jokke Deelen misschien?! Omdat hij een grappige naam heeft. Neen! Natuurlijk niet! Of misschien Jana en Lex? Ze zetten een sterke vertolking neer. En natuurlijk, Veerle Baetens niet te vergeten. Ze is gewoon top in elke rol. Ik kan er niet op antwoorden! Ik denk dat ik vooral het verhaal heel erg goed vind.

5. Code 37

Code 37

Code 37

> Wat?
Het verhaal draait om een politiekorps dat gespecialiseerd is in zedendelicten, met Hanna Maes in de hoofdrol. Ook wordt het persoonlijke verhaal van Hannah gevolgd, die een privéonderzoek uitvoert naar een overval bij haar thuis en de daaropvolgende verkrachting van haar moeder. Door het succes zijn er ook romans en een film verschenen.

> Wat ik er zo geweldig aan vind?
Veerle Baetens (Hannah Maes) heeft een sterke eigen wil. Ze drijft alles tot het uiterste, ook haar teamleden. Haar ‘attitude’ is niet alledaags en ze gaat vaak haar boekje te buiten. Wat niet mag, trekt aan zeker?

> Favoriet?
Zeker en vast Hannah Maes herself!

6. Amateurs

Amateurs

Amateurs

> Wat?
In deze tragikomische serie word je meegesleurd in het verhaal over het amateurtoneelgeschap ‘De Pajotters’, waarin vriendschap belangrijk is. Het zit boordevol herkenbare situaties.

> Wat ik er zo geweldig aan vind?
Het is een toppertje van formaat! De humor doet het keer op keer werken. Het is daarbij ook gewoon levensecht.

> Favoriet?
Patrick Brusten alias Patjen. Zo een betwetertje, zo een slijmbal, maar toch een erg komisch figuur. Al zijn er nog meerdere personages die opvallen: Pierre De Valck (Mateo Simoni) en Tim Delvo (Jonas Van Geel). Maar, ook hier hebben we te maken met fantastische acteurs.

Dit is mijn top 6! Maar, ik kan zo heel wat meer Vlaamse series opnoemen die ook de moeite waard zijn te bekijken: Wolven, Westenwind, Zone Stad, Flikken, Vermist, De Rodenburgs, Met man en macht, Het Geslacht De Pauw, De Ridder, In Vlaamse Velden, Matroesjka’s,…
Je ziet, het lijstje is eindeloos. Heb ik deze allemaal gezien? Jawel!

En weet je wat ik erg vind? Dat ik er wellicht nog enkele vergeet? Help!
En nog erger
: hier heb ik het enkel over VLAAMSE series.
Wacht tot ik even alle andere oplijst!

Have a nice day!

Comments

 1. Het eiland en Van vlees en bloed vond ik hilarisch! Echt goed die series! De andere heb ik niet gezien 🙂

  Like

 2. Leuk om te zien wat er in België op tv te zien is. Ik woon in Nederland, maar heb niet eens een tv hihi.

  Liked by 1 persoon

  • Oh Dina! Tijdens het schrijven van mijn post heb ik wel gedacht: oh jee, wat met de Nederlanders? Die gaan denken: wat stom, die Vlaamse Televisie! Haha 🙂 Maar ik kon het niet laten mijn toppertjes te delen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: