Entomofagie

Entomofagie…

…wat voor een vies beest is dat!

Het is een nieuwe trend: consumeren van insecten als voedsel. In de Westerse cultuur wordt entomofagie gezien als een taboe, maar zou dit kunnen veranderen? In Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika, maar ook in Afrika, Australië, Azië en Nieuw-Zeeland worden ze beschouwd als een grote voedselbron. Er zijn vele voor- en tegenstanders. Ik ben er alvast mijn appetijt door verloren.

Entomofagie

Entomofagie – Brood waar insecten in verwerkt zitten


Krekels, sprinkhanen, cicaden, mieren, meelwormen, rupsen, zijdevlinders, … Zo gaat het lijstje maar door. 2040 soorten insecten zijn geschikt voor menselijke consumptie, en daar zijn de geleedpotigen nog niet eens bijgerekend. Insecten worden gegeten omwille van waardevolle voedingsstoffen, maar wat veel mensen niet weten… insecten worden ook vaak toegevoegd, dit om een smaak toe te voegen of om de smaak te versterken.

Ik zocht 2 ‘heerlijke’ recepten uit om te ‘smullen’.

Gefrituurde sprinkhanen in knoflookboter

Nog-niet-gefrituurde sprinkhaan

Entomofagie – Nog-niet-gefrituurde sprinkhaan

Ingrediënten
> 1/4 tas boter
> 6 teentjes knoflook
> 1 tas schoongemaakte insecten

 

Bereiding
Smelt de boter in een koekenpan. Zet het vuur op zacht/gemiddeld. Bak de knoflook in de boter gedurende 5 minuten. Voeg de sprinkhanen toe. Ga verder met bakken gedurende 10-15 minuten, af en toe roeren.

 


Risotto’meelworm’balletjes in filodeeg

Ingrediënten
> 200g risottorijst
> 1 uitje
> 1 klein preitje
> 1 teen knoflook
> Zakje nasigroenten
> 200g meelwormen
> Filodeeg

Bereiding
Zet de nasigroenten in de week. Was de rijst, snipper het uitje, maak de knoflookteen schoon en pers deze fijn. Snijd het preitje in zeer dunne korte reepjes. Verhit de olie, fruit het uitje en knoflook aan, voeg de gewassen rijst toe en fruit deze mee. Voeg steeds een scheutje hoog op smaak gebrachte groentebouillon toe en ook de nasigroenten en de prei. Bak de geblancheerde meelwormen krokant in weinig olie. Wanneer de rijst gaar is, voegt u de roomboter en de meelwormen toe en laat u de risotto nog 20 minuten staan. Snijd de filoplakjes in 4 vierkantjes, leg er 2 op elkaar (stervorm). Doe er 1 balletje rijst op en vouw de punten bij elkaar. Bakken in frituur of bakken op een bakplaat in de oven. Tip: serveer met chillisaus!

Eet smakelijk en smullen maar!

Ik weet niet hoe jullie denken over het eten van insecten. Misschien heb je er al ervaring mee?! Ik waag me er niet aan, ik eet te veel met mijn ogen. Geef nu toe, het ziet er toch gewoon niet smakelijk uit?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: