Menu for New Year’s Eve

Heb jij ook differente types aan tafel?

Traditioneel…
Zoals we dat dus al heel lang gewend zijn…
Ik hou er wel van.

Menu for New Year's Eve

 

Troepende familie
Heb ik al een keer verteld dat ik niet hou van grote veranderingen?
Niet op alle vlakken, maar in het algemeen kan ik dat wel zo stellen.
Familietradities bijvoorbeeld, die zijn er om in stand te houden.

Ik ben gek op mijn troepende familie, de grote familieband die we hebben en waar ik me stevig aan vasthou. Ik ben gek op de steeds weerkerende mopjes over het geloof van het ene familielid, de lengte van de andere, de moustache van de bijna oudste, de beginnende stoppelbaard van die jongeling die denkt dat hij volwassen is. Ik ben gek op de competitiegeest onder enkelen – ook al begrijp ik het niet altijd even goed. Ik ben gek op onze familiefoto’s, op nog zoveel meer. Ik ben zelfs gek op hun gekibbel over (al dan niet) gezond eten.

Ieder jaar is het dan ook uitkijken naar de feestdagen. Deze vieren we samen. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk de familie volledig bij elkaar te krijgen, maar we doen ons best. EN! Dit jaar is het de eerste keer dat ik ze kan uitnodigen in ons eigen kleine huisje. Ik ben voor een keer de gastvrouw tijdens een bescheiden familieavondje.


Gezelligheid troef?

Dat wil ik inderdaad creëren: een warme familieavond met heel wat gelach, maar natuurlijk ook lekker eten.  Wat voor de ene lekker is, is voor de ander té of té weinig speciaal. Dat heb ik al ondervonden. Zelf hou ik erg van variabele, experimenterende kost waarbij gezonde voeding toch ook wel centraal staat. Maar, dat moet ik sommige familieleden niet voorschotelen.

“Geef mij maar een goed stuk vlees, gebakken in goede boter met een lekker romig sausje en goed veel mayonaise!”.
“Quinoa, wat is dat?!”
“Zoete aardappel, waarom geen gewone patat?”

Laat ik even schetsen welke typetjes er aan mijn tafel schuiven:

1. Papa: eet graag boerenkost, carnivoor, allergisch voor al wat vegetarisch klinkt / is.
2. Mama: vrij gemakkelijke eter, eet geen zalm.
3. Broer: altijd de moeilijkste geweest, maar plots bekeerd tot het semi-vegetariër zijn.
4. Schoonzus: moeilijke vegetariër.
5. Grootouders: voorliefde voor traditionele kost bij de feestdagen, doe gewoon wat je ieder jaar doet. Kalkoen alsjeblieft!
6. Doopmeter: kleine eter, babyporties.
7. Mijn lief: doe normaal!

En wanneer ik je vertel dat ik het moeilijk vond een menu samen te stellen, – waarbij ik zo goed mogelijk bij iedereen wil scoren – begrijp je het dan? Gelukkig kreeg ik hulp van mijn lief. Onze vleesliefhebbers zijn niet te spreken over vegetarische kost en natuurlijk geldt dat omgekeerd ook. Wat nu?

Het ene idee na het andere werd afgeketst, je stelt altijd wel iemand teleur. Tot ik me bedacht: “Waar maak ik me eigenlijk zorgen over?! Ik ben de gastvrouw, ik nodig uit, ik bepaal wat er op tafel komt en ik probeer in de mate van het mogelijke voor iedereen zo goed mogelijk te doen.” Wanneer iedereen dat laatste in het achterhoofd houdt, wanneer iedereen wat water bij de wijn doet, dan loopt alles wel los en eindigen we in een minder beschonken toestand. Toch?!

Menu opgesteld (en goedgekeurd?)
Vegetarisch, maar dan ook weer niet? Gezond, maar dan ook weer niet? Lekker, maar dan ook weer niet?
Papa alsjeblieft: Baba Ganoush is wel degelijk lekker! Probeer het!

Menu for New Year's Eve
Dus: niet klagen, niet zagen! Eten, genieten, lachen, feesten! Er is meer dan genoeg die dagen!
Of dit menu voldoet aan mijn gezonde-voedings-criteria? Daar ga ik nu verder niet op in. Het is alleszins niet buitensporig ongezond! Heb ik een evenwicht gevonden? Dat zal binnen enkele dagen wel blijken. Ik hoop alvast op een delicieuze avond!

Wie onder jullie ontvangt ook gasten en tovert een feestmenu op tafel?
Of schuif je elders de benen onder tafel?

 

Alvast een gelukkig en smakelijk nieuwjaar!
Ik wens jullie een geweldige start van het nieuwe jaar.

Greetz,
E.

Comments

  1. Laat het je smaken en m’n beste wensen voor 2016 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: