Waarom?

Daarom!

Ik heb een vraag voor jullie:
“Vind je het ook soms vermoeiend je steeds te moeten verantwoorden?”

“Waarom doe je dit?”
“Waarom doe je ook dat?”
“Waarom…”

Waarom? Daarom! (Elke Uyttenhove)

Het is me opgevallen; hoe vaak ik de waarom-vraag voorgeschoteld krijg.
Dit vaak binnen de context van mijn professionele leven, maar ook binnen mijn engagementen die ik aanga in mijn vrije tijd.

“Waarom heb je voeding gestudeerd?”
“Waarom de combinatie met het grafische? Ik snap de link niet.”
“Waarom steek je je tijd in vrijwilligerswerk?”
“Waarom hou je je bezig met bloggen? Wat haalt dat uit!”

Ja hoor, deze krijg ik dagelijks op mijn bord. Smakelijk is het niet. Zou je iedere dag hetzelfde willen kauwen? Ik dacht het niet. In het begin beantwoordde ik deze waarom-vragen uitgebreid, met heel veel gedrevenheid, vanuit een gemotiveerde instelling. Je wil tenslotte jouw gepassioneerde instelling overdragen. Maar, die energie werd niet beloond. Integendeel, er kwamen nog meer vragen. Daarom zwakte mijn energie af. Ik antwoord nu “Daarom. Omdat ik het wil!”.

Zo kreeg ik deze week twee waarom-vragen die me inspireerden dit artikel te schrijven.
Eerlijk waar: ik word er moe van!

1. “Waarom leer je Spaans? Wat ben je daar mee?”
Waarom leert iemand een extra taal, wanneer je al enkele talen machtig bent? Nederlands, Frans, Engels, Duits, dat is toch voldoende. Wanneer je inderdaad deze instelling aanneemt, dan ben je iemand die deze waarom-vraag gemakkelijk zal stellen, iemand die zelf ook wellicht nooit een extra taal zal leren – tenzij het zou moeten -, iemand die er het nut niet van kan inzien, iemand die zelfontwikkeling misschien minder belangrijk vindt? Ik leer een extra taal, niet omdat het moet, maar omdat ik het wil en omdat ik ervan overtuigd ben dat zelfontwikkeling zeer belangrijk is en omdat ik er voldoening uit haal. Maar, blijkbaar is het ‘willen’ en de ‘voldoening’ niet voldoende om mensen te overtuigen van mijn motivatie. Daar stopt het dan ook voor mij. Mijn antwoord is hier dan opnieuw: “Daarom. Omdat ik het wil!”. Ik ben je geen verantwoording schuldig, toch?

2. “Waarom zou je als vrijwilliger werken voor een bedrijf, je verdient er toch niets mee.”
Deze vraag kreeg ik meermaals omdat ik overweeg vrijwillig mee te werken aan projecten binnen mijn Aalsterse omgeving. Deze redenering kan ik min of meer begrijpen, maar vind ik in een bepaald opzicht vrij kortzichtig. Het is niet omdat je er niets mee verdient en je dus geen brood op de planken tovert, het niet nuttig is. Al eens gedacht aan voordelen op langere termijn? Dit vrijwilligerswerk levert me netwerkmogelijkheden op (contacten her en der), maar ook creatieve uitdagingen, grafische ervaring en schrijfervaring die ik kan plaatsen op mijn curriculum vitae, reclame voor mezelf,… En bovendien: het is iets wat ik graag doe, waar ik plezier aan beleef; dan engageer ik me graag. Natuurlijk mag dit niet ten koste gaan van mijn ‘kostbare’ tijd om geld te verdienen, maar zolang dit niet het geval is zie ik geen enkel probleem. Dus ook hier: “Daarom. Omdat ik het wil.”.

“Waarom Elke?”
“Daarom.”

En daar hou ik het voortaan bij.

Greetz,
E.

Comments

 1. Don’t worry about what other people think! Ik weet het, makkelijk gezegd🙂 Ik heb hetzelfde gevoel als er op een feestje weer maar eens de draak wordt gestoken met het feit dat ik geen vlees eet. Ze verwachten daar altijd een reden of uitleg voor. Ik gooi de bal tegenwoordig terug. Staan ze soms met hun mond vol tanden🙂

  Like

 2. Groot gelijk (al heb ik ook dikwijls de neiging om me te verantwoorden)

  Liked by 1 persoon

 3. Ik kan je alleen maar gelijk geven en nomineer je ook voor tags (zie m’n blogje)

  Like

 4. Gelijk heb je. Wat is het lang geleden dat ik je blogje nog zag verschijnen. Ik ben zelf even uit geweest, en jij ook precies. Hoop dat alles goed is.

  Like

Trackbacks

 1. […] je hele dagen niets anders moet doen. Weet je nog toen ik zei: ‘Als je me de vraag stelt waarom ik …., dan antwoord ik gewoon daarom!’. Ook hier hoef ik mezelf niet te verantwoorden […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 29 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: